пʼятницю, 24 лютого 2017 р.

Директора, який не платить зарплатні, можуть оштрафувати на 96 т. грн.

Щоб не платити такий штраф – 96 тисяч гривень, у статуті треба написати, що власник може керувати підприємством, не виконуючи обов’язків ... thumbnail 1 summary
Щоб не платити такий штраф – 96 тисяч гривень, у статуті треба написати, що власник може керувати підприємством, не виконуючи обов’язків директора.
22 лютого, під час вебінару «Бухгалтерська правда», який відбувся у Львівському прес-клубі, засновник групи компаній «Західна консалтингова група», адвокат Олексій Яновський дав відповідь на запитання «Чи можна не платити зарплатню директорові, якщо він є одночасно й власником цього підприємства?».
Держава не дозволяє безоплатну працю, оскільки така праця передбачає рабство, а воно в Україні заборонено. Та й з безоплатної праці податки не стягнеш. Олексій Яновський нагадав, що в листі Міністерства соціальної політики від сьомого  лютого 2012 сказано, що якщо працівник, який виконував роботу за трудовим договором, одночасно є і власником підприємства, то йому мають виплатити заробітну плату.
– Безоплатної праці не може бути. І не має значення, чи це підприємство – економічно активне, чи воно має прибуток, – каже адвокат.
Проте, за його словами, трапляється, що підприємство заснували кілька осіб, але тільки один із них ним керує.
– Отже, якщо трудового договору немає, але власник керує підприємством, то спосіб винагороди повинен бути зазначеним в установчих документах. Також у статуті можна зазначити, що власник має право виконувати обов’язки директора безоплатно, без нарахування заробітної плати. Якщо цього відразу не вписали, то можна внести зміни, – пояснює Олексій Яновський.
Він радить відразу написати, що трудові взаємини з директором припинені. А ще – мати рішення власника або протокол зборів власників, що безпосереднє управління підприємством покладено на нього, тобто власника, та що ці обов’язки він виконує без трудового договору.
– Покликатися треба на статтю 65 Господарського кодексу. Про це рішення обов’язково треба повідомити державного реєстратора. В Україні вже є судові рішення, які підтверджують, що власник може працювати директором без заробітної плати, – каже адвокат.
За його словами, така практика, коли власник керував своїм підприємством і не отримував зарплати, була давно. Але від першого  січня 2017 року держава суворо стежить за непрацевлаштованими працівниками. А власника, який виконує обов’язки директора, в такому разі можуть потрактувати як  непрацевлаштованого працівника і таке порушення загрожує штрафом на 96 тисяч гривень.
Львівський прес-клуб

Немає коментарів

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych