четвер, 2 серпня 2018 р.

У Дрогобичі ветеран АТО оголосив сухе голодування

У Дрогобичі сміттєва блокада триває вже   півроку . Мешканці сусіднього із райцентром села Брониці із лютого блокують в'їзд на міськ... thumbnail 1 summary

У Дрогобичі сміттєва блокада триває вже півроку. Мешканці сусіднього із райцентром села Брониці із лютого блокують в'їзд на міське сміттєзвалище. Як наслідок, у Дрогобичі переповнені сміттєві баки, сморід і загроза поширення інфекцій. Ані переговори, ані рішення суду не розблокували полігону. І близького виходу зі сміттєвої кризи наразі не бачить ніхто. У відповідь на їхній протест своє голодування оголосив ветеран АТО.

Протестувальниці із села Брониця чергують біля в'їзду на дрогобицький полігон. Перекрили його ще у лютому, бо вважають, що термін експлуатації сміттєзвалища минув у 2008 році.

«Ми проти того, щоб в нас було сміттєзвалище, яке закрите вже 10 років», – сказала протестувальниця Оксана Демко.

Полігон стихійний, запевняють селяни, і давно вийшов за свої межі на людські паї. Селяни не пускають сюди нікого. Хоча для сміття, яке збирається на пікеті, таки роблять виключення. Відходи із самої Брониці теж звозили на цей полігон. Та місцеві кажуть, що можуть жити і без такої послуги.

«Пластик, скло ми возимо в Самбір, органічні відходи ‒ на гній. Ми знайшли вихід, розумієте. Інші відходи, які не переробляються, ми не спалюємо. Може, є якісь люди, що і палять. Але ми проти того, ми вже зібрали народ і сказали, щоб не палили», – розповіла протестувальниця Орися Рак.

Протест проти протесту влаштував через дорогу від селян ветеран АТО Андрій Коваленко. У неділю чоловік намагався переконати селян розблокувати полігон, та його закричали. Тепер він розбив намет і оголосив безстрокове сухе мовчазне голодування.

«Він тут сидить, не розмовляє, не п'є воду, не їсть нічого взагалі. Чому голодує? Тому що ніхто не чує слів», – пояснив поведінку атовця громадський діяч Юрій Омельченко.

Тим часом у Дрогобичі відходи уже давно не вміщаються у сміттєві баки. У дворі, де раніше стояли контейнери, довелось перенести їх через дорогу і закрити в'їзд на подвір'я.

«Щурі бігали і скакали, гноївка текла по цілому подвір'ї, а ви думаєте доки люди мали це терпіти. Всі домовились, і ми собі зробили шлагбаум. Ми не хочемо цього сміття і не пустимо сюди хоч би не знаю хто тут був», – сказала дрогобичанка Любомира Хало.

У місті 86 майданчиків для сміття, прибирають їх почергово, коли знайдеться місце на чужих сміттєзвалищах.

«Постійно тривають пошуки щодо місць куди б можна було захоронювати. Це залежить від того, який полігон, в якій області погоджується приймати це сміття і яка ціна цього питання», – пояснив в.о. заступника директора департаменту міського господарства Ростислав Пошивак.

За такий нерегулярний вивіз сміття мешканці райцентру замість 9 грн на місяць вже з липня платитимуть 34. Як розірвати сміттєву блокаду ‒ не знає ні міська влада, ні обласна. Рішення суду, яке забороняє блокувати полігон, селяни просто не виконують.

«В даному випадку цієї правової формули не хочуть дотримувати мешканці, які блокують, тому що логіка була би така: виконати рішення суду, розблокувати заїзд. А потім, якщо ви не згідні, то, будь ласка, оскаржуйте в суді, наводьте аргументи», – сказав перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус.

У неділю міське віче Дрогобича звернулось до президента, голови уряду, керівників поліції і прокуратури. Просять силоміць припинити блокування сміттєзвалища.


Немає коментарів

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych