середу, 19 квітня 2017 р.

У Трускавці батюшка збудував готель, який загрожує джерелу Нафтуся

Комплекс "Жива роса", що знаходиться поблизу джерела "Нафтуся", є бізнесом священиків. Незважаючи на те, що активісти... thumbnail 1 summary
Комплекс "Жива роса", що знаходиться поблизу джерела "Нафтуся", є бізнесом священиків. Незважаючи на те, що активісти, прокуратура і суд намагались позбутись готелю, мер міста вважає за потрібне залишити його.
Готель "Жива роса" розмістився поблизу джерела "Нафтуся", у першій санітарній зоні родовищ мінеральних вод. Згідно закону, будувати тут не можна.
Місцевий інженер-геолог пояснює: усі ці будівлі несуть загрозу Трускавцю як курорту. Людей з цієї зони відселили ще у минулому сторіччі.
"За радянських часів на тій території був дитячий санаторій. Всі найближчі житлові будинки знесли, архітектурні пам'ятки і школу мистецтв теж. І все для того, щоб "Нафтуся" могла існувати", – пояснює Зенон Ших.
Але під керівництвом священнослужителів, у 2014 році тут почали облаштовувати ділянку. Побудували готель, а поряд відремонтували одноповерховий будинок. Він мав стати лабораторією для дослідження води. Але з часом перетворився на конферанц-зал.
"А що? Я перепрошую, якщо ми настоятелі церкви, то хіба не маємо права готель збудувати? До нас приїжджають люди з усього світу. Вони мають десь відпочивати", – обурюється отець Петро. 
Основне приміщення готелю отець Петро передав Самбірсько-Дрогобицькій Єпархії УГКЦ. Далі у 2014 році останні попросили Трускавецьку міськраду здати їм в оренду одноповерхівку біля готелю для наукових досліджень. Через кілька років після рішення міськради замість лабораторії тут з'явилася готельна конференц-зала. Прокуратура з цього приводу відкрила кримінальне провадження.
У вересні 2016 архітектурно-будівельна інспекція Львівщини офіційно вимагала у церковників припинити самовільні будівельні роботи. На єпархію наклали штраф: понад 130 тисяч гривень. Тим часом у незаконну добудову до готелю втрутився і суд.
Служителі Феміди вимагали розірвати оренду між міськрадою та Самбірсько-Дрогобицькою єпархією УГКЦ, повернути місту земельну ділянку з самочинною добудовою, а саму споруду – демонтувати. Однак влада пішла із церквою на перемовини.
"Зараз це не є готель. Я розмовляв із єпископом. Він казав, що будівля використовується зовсім не комерційно для священослужителів", – каже міський голова Трускавця Андрій Кульчинський.
Проте насправді в готелі "Жива роса" може поселитись будь-хто. Щоправда, номер потрібно бронювати заздалегідь.
"Непотрібно входити в істерію протестів проти священиків. У нас часто судять – людина будує, то значить вона погана. Такі псевдо-активісти не розуміють, що готельно-туристичні комплекси створюють благо для економіки. Адже це збільшення робочих місць і додатковий приплив туристів. Крім того, потрібно пам'ятати, що на 70% саме туризм поповнює бюджет Трускавця.
Але є інший бік медалі. Якщо будь-яка забудова справді несе загрозу цінному ресурсу, на кшталт джерельної води, то міський голова зобов'язаний замовити спеціальну незалежну оцінку", – говорить нардеп Анна Романова.

Немає коментарів

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych