неділю, 1 січня 2017 р.

Чиновники перечепилися за 32 тисячі: конфлікт у Дрогобицькій гімназії

Все частіше доводиться констатувати, що наша влада (не лише нинішня команда мерії) не здатна чути й бачити нікого й нічого, крім себе. Ни... thumbnail 1 summary
Все частіше доводиться констатувати, що наша влада (не лише нинішня команда мерії) не здатна чути й бачити нікого й нічого, крім себе. Нинішня ж взагалі вдається до «реформ» іноді в надто дивний спосіб.
Ось приміром, у Дрогобицькій гімназії, навчальному закладі, котрий не просто добре відомий здобутками та перемогами вихованців та педагогів у різноманітних конкурсах, а є в числі найкращих середніх навчальних закладів усієї країни, нещодавно вирішили скасувати поділ класів на групи при вивченні математики та української літератури як то було впродовж багатьох років.
Все частіше доводиться констатувати, що наша влада (не лише нинішня команда мерії) не здатна чути й бачити нікого й нічого, крім себе. Нинішня ж взагалі вдається до «реформ» іноді в надто дивний спосіб.
Ось приміром, у Дрогобицькій гімназії, навчальному закладі, котрий не просто добре відомий здобутками та перемогами вихованців та педагогів у різноманітних конкурсах, а є в числі найкращих середніх навчальних закладів усієї країни, нещодавно вирішили скасувати поділ класів на групи при вивченні математики та української літератури як то було впродовж багатьох років.Така ситуація, звісно викликала незадоволення всього педагогічного колективу навчального закладу.
Вчителі навіть  (!) відмовилися від частини (тринадцяти відсотків з двадцяти) від доплати за престижність праці, щоби зберегти поділ класів, адже треба на це лише 32 тисячі гривень…
Та все одно управління освіти, мерія і «головний гуманітарій» міста добродій Качмар до вчителів не дослухалися й поділ скасували.
Відомо, що середня заповнюваність класів у гімназії становить 30 учнів (в місті – 25), що й дає право органам місцевого самоврядування ділити класи при вивченні не лише іноземних мов, але й інших предметів за вибором чи пропозицією навчального закладу.  Такий поділ існує в гімназіях сусідніх міст – Борислава (фізика та математика), Самбора, Стрия, Трускавця.
В Дрогобичі ж усе інакше. Влада та управління освіти твердять про нестачу коштів й у то й же час не проводять оптимізації і скорочення класів у тих школах, де бракує учнів. Скажімо, у ЗОШ № 14 нині немає десятих класів…
Колектив гімназії вважає, що сьогодні здійснюється знищення всього того, чого за чверть століття досягла Дрогобицька гімназія.
Тому в останній четвер нинішнього року, 29 року, в гімназії відбулися збори трудового колективу й зустріч з журналістами, ініційовані ініціативною групою (її очолює викладач фізики Андрій Юрків).
У виступах Андрія Юркова, Світлани Блищак, директора навчального закладу Івана Лепкого,  інших промовців  наголошувалося на тому, що ліквідація поділів призведе в майбутньому до руйнування основ гімназійної освіти в Дрогобичі і ліквідації Дрогобицької гімназії як навчального закладу.

Нині ж  Дрогобицька гімназія імені Богдана Лепкого  ─ найбільш рейтинговий навчальний заклад Дрогобича, який завжди посідає  чільні місця у різноманітних рейтингах, зокрема середня наповнюваність класів за результатами ЗНО у 2015 році Дрогобицька гімназія ім. Б. Лепкого посіла 23 місце серед понад  7000 навчальних закладів України.
Як заявили педагоги елітного навчального закладу, який уже 25 років добре відомий на Львівщині та в Україні своїми значними досягненнями,  колектив не змириться й не погодиться із ліквідацією поділів класів при вивченні математики та української літератури.
Підтримав вимоги ініціативної групи та всього колективу гімназії депутат міської ради Тарас Демко. Зо його словами, лише фракція, яку він очолює в раді («Громадянська позиція») виступила проти затвердження статутів середніх навчальних закладів без обговорення.
Цікаво, що,  окрім добродія Демка (він, звісно, використав нагоду ще й для того, щоби додати собі та фракції піару), жодного представника влади чи управління освіти на зборах не було. Чому? Причину (доволі дивну) відсутности управління освіти пояснило у своїй відповіді ініціативній групі, яку наводимо нижче.
ВІДДІЛ  ОСВІТИ
ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ДРОГОБИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
вул. Шевченка,21, м. Дрогобич, Львівська обл., Україна, 82100, тел. 2-35-15, факс (03244) 2-35-15
E-mail: drogobych_vo@ukr.net, сайт: http://www.osvita-drogobych.com/
28.12.2016р. № 1887
На № ______ від _______
 Дрогобицька гімназія
ініціативній групі

Відділ освіти Дрогобицької міської ради на запрошення від 28.12.2016  повідомляє, що так, як 29 грудня 2016 року необхідно забезпечити оплату видатків та послуг через структуру Державної казначейської служби, а також перебуванні у відпустці міського голови Т. Кучми, секретаря міської ради О. Хруща та начальника фінансового управління О. Савран,  немає можливості взяти участь у відкритій зустрічі з педагогічним колективом.
Відповідно до пропозиції заступника міського голови з гуманітарних та соціальних питань В. Качмара, пропонуємо перенести дану зустріч на період після 03 січня 2017 року.
Начальник відділу освіти                                                             П. Сушко 

На зборах було оприлюднено звернення, з яким колектив гімназії звернувся до міської влади. Тепер залишається чекати подальших подій, пов’язаним з черговим протистоянням представників громади з очільниками Дрогобича. І принагідно хотілося б нагадати нашим можновладцям слова Жоржа Дантона: “Після хліба – найважливіше для народу – школа”.
Дрогобицькому міському голові
Кучмі Т. Я.
 Секретарю Дрогобицької міської ради
Хрущу О. В.
 Начальнику відділу освіти виконавчих
органів Дрогобицької міської ради
Сушку П. Я.
  Звернення
          Ми, учителі Дрогобицької гімназії імені Богдана Лепкого, надзвичайно обурені Вашою позицією щодо вирішення протягом вересня-грудня 2016 року проблеми виділення додаткових коштів з міського бюджету в розмірі 32 тис. грн. на місяць на фінансування поділу класів у Дрогобицькій гімназії при вивченні математики та української літератури, що передбачено діючим Статутом гімназії.
Неодноразові звернення адміністрації гімназії, учителів, представників батьківської громадськості до Вас, до депутатів міської ради, зустрічі та дискусії, круглі столи щодо даної проблеми не дали результату. Міська влада й керівництво відділу освіти проявили байдужість, недалекоглядність та зневажливе ставлення до подальшого функціонування й розвитку Дрогобицької гімназії. І це призвело до того, що рішенням Дрогобицької міської ради від 15.12.2016 року без громадського обговорення і без дотримання належної процедури був затверджений новий Статут Дрогобицької гімназії, у якому не передбачається здійснення поділу класів при вивченні математики та української літератури. Кошти з 01.09.2016 р. на здійснення вищезгаданого поділу не виділені й не передбачається їх виділення на 2017 рік.
Ми, учителі Дрогобицької гімназії, вважаємо, що причин того, що не може бути вирішена проблема виділення додаткових коштів з міського бюджету для фінансування вищезгаданих поділів, не існує. Адже додаткові надходження до бюджету м. Дрогобича в 2016 році були значними і треба було лише Вашої доброї волі та згоди, щоб виділити необхідні 32 тис. грн. на місяць.
На Львівщині в кожному районі й місті обласного підпорядкування додатково виділяються кошти для здійснення поділу класів при вивченні окремих предметів у гімназіях і ліцеях, навіть якщо вони не передбачені наказом МОН України. Місцеві органи влади, виділяючи додаткові кошти на ці потреби, виявляють підтримку гімназій і ліцеїв та сприяють їхньому розвитку, а їх педагогічні та учнівські колективи, у свою чергу, демонструють високу результативність у своїй роботі і презентують район чи місто на рівні області чи держави.
Ми, учителі Дрогобицької гімназії, елітного навчального закладу, який уже 25 років добре відомий на Львівщині та в Україні, не можемо змиритися й погодитися із ліквідацією поділів класів при вивченні математики та української літератури.
І тому повідомляємо Вас про подальші наші дії в боротьбі за право учнів гімназії мати кращі умови навчання.
  1. 12.2016 року на зборах педагогічного колективу гімназії створена ініціативна група вчителів та батьківської громадськості.
  2. До 30.12.2016 року ініціативній групі доручено підготувати відкрите звернення вчителів і батьків учнів Дрогобицької гімназії ім. Б. Лепкого щодо проблеми ліквідації поділів класів при вивченні математики та української літератури на адресу
  • Міністра освіти і науки України п. Лілії Гриневич,
  • Голови Львівської обласної державної адміністрації п. Олега Синютки,
  • Голови Львівської обласної ради п. Олександра Ганущина,
  • Директора департаменту освіти і науки ЛОДА п. Любомири Мандзій
та в обласні та всеукраїнські засоби масової інформації.
У цьому зверненні ми будемо просити допомогти вирішити цю складну ситуацію, доручити відповідним посадовим особам провести аналіз щодо ефективності використання бюджетних коштів на утримання «роздутої і           неоптимізованої» протягом останніх 15 років освітньої мережі м. Дрогобича.
  1. Маємо намір готувати акції протесту, пікетування Дрогобицької міської ради .
  2. Будемо вимагати від керівництва відділу освіти оприлюднити детальний фінансовий звіт за 2016 рік у розрізі всіх навчальних закладів м. Дрогобича щодо виділених на їх конкретні потреби бюджетних коштів.
  3. Ми залишаємо за собою право звернутися в суд на відділ освіти виконавчих органів Дрогобицької міської ради щодо ігнорування, невиконання ним наказу директора гімназії від 08.11.2016 р. № 92/16 «Про скасування наказу Дрогобицької гімназії ім.. Б. Лепкого «Про встановлення оплати за престижність педагогічної праці вчителям гімназії».
  4. Вимагаємо провести відкриту зустріч міської влади та керівництва відділу освіти із педагогічним колективом і батьківською громадськістю до 30.12.2016 р. для з’ясування Вашої остаточної позиції у вирішенні проблеми ліквідації поділів класів при вивченні математики й української літератури і збереження статусу нашого навчального закладу.
Підтримуємо дане звернення й засвідчуємо це своїм особистим підписом.

Немає коментарів

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych