суботу, 17 грудня 2016 р.

Чому так дешево? Журналісти з’ясовували, за рахунок чого «АТБ» тримає такі низькі ціни

Поява у Львівській області найбільшої вітчизняної мережі продовольчих магазинів «АТБ» насправді була лише питанням часу. Експерти прогноз... thumbnail 1 summary
Поява у Львівській області найбільшої вітчизняної мережі продовольчих магазинів «АТБ» насправді була лише питанням часу. Експерти прогнозували розширення діяльності компанії на західноукраїнський регіон ще кілька років тому. Тож більшість галичан навряд чи здивувалися новим маркетам. Сюрпризом стали ціни, які запропонував «АТБ». Більшість продуктів і промтоварів тут дійсно коштують значно дешевше, ніж в інших мережах. Багато хто каже, що безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. Наші журналісти спробували з’ясувати, в чому насправді причина таких вигідних пропозицій в «АТБ».
Розмір має значення
Не потрібно бути експертом з торгівлі, щоб зв’язати між собою низькі ціни та масштаби діяльності компанії. Адже магазин заробляє не лише з націнки, а й з обороту. Простий приклад: для того, щоб торговцеві заробити на олії 10 гривень, він може продати одну пляшку з десятигривневою націнкою, а може продати десять пляшок з націнкою в одну гривню. Заробіток буде однаковим, але в першому випадку покупця доведеться чекати декілька днів, а в другому – вигідніший товар розлетиться за декілька хвилин. Саме так діє торговельна мережа «АТБ». Враховуючи розміри, компанії «АТБ» набагато простіше заробляти саме на обороті, а не на високій націнці. Говорячи про розміри, ми маємо на увазі понад 800 торгових об’єктів у 17 областях України.
Про те, що це найпотужніша мережа в країні, свідчить хоч б той факт, що вона єдина з усіх представників торгівлі увійшла до двадцятки найбільших платників податків України (за даними Державної Фіскальної Служби за перше півріччя 2016). За таких об’ємів діяльності можна дозволити собі робити наймінімальнішу націнку.
Налагоджена система
Розмір впливає й на організацію усіх процесів. По-іншому і не обійтися, коли управляєш колективом, що налічує 35 000 (!) робітників. Тут є власний автопарк, який забезпечує рух товарів від виробника до магазинів, а також розподільчі центри, що дозволяють ефективно формувати партії товарів та розподіляти між торговими точками.
Те, що бачить людина в торговому залі, – це лише частина великої роботи, яка виконується щодня. Це технології управління, логістика, взаємодія з виробництвом, маркетингова складова тощо. Щоб добитися низької ціни, підприємство постійно працює з витратами, оптимізує технологічні процеси, впроваджує енергозберігаючі технології, розробляє нові нетривіальні рішення для ведення торгової діяльності.
Прямі контакти
Ви ніколи не замислювалися над тим, звідки власник маленького магазину біля будинку бере свій товар? Навряд чи він за двома коробками печива їде безпосередньо на кондитерську фабрику. Швидше за все, він придбав їх в оптовому магазині чи у дистриб’ютора, який вже зробив свою націнку. Додайте націнку самого міні-маркету – й отримаєте високу вартість у вашому чеку. «АТБ» працює з виробниками (навіть найбільшими) безпосередньо, оскільки закуповує продукцію відразу цілими партіями. Вже згодом вони розподіляються мережею магазинів. Але, по суті, мережа пропонує «першу ціну» після виробника.
І такий потужний клієнт у компаній завжди користується особливими привілеями. Нерідко йому надаються істотніші знижки, ніж іншим, дрібнішим, покупцям. Тому ціни в «АТБ» можуть бути навіть нижчими, ніж у фірмовому магазині біля воріт тієї ж кондитерської фабрики.
До речі, у безпосередніх контактах торгової мережі та виробників є ще одна деталь, важлива для галичан. Для скорочення витрат на логістику «АТБ» у кожному з регіонів своєї присутності досить активно заохочує місцеві підприємства. Поміркуйте: якщо у львівський магазин з Центральної України скеровується фура зі соком, то навіщо їй їхати назад порожньою? Це бездумна витрата для економної мережі. Адже дорогою можна узяти партію львівського товару і через розподільчі центри забезпечити його поширення в магазинах усієї України.
Унікальні пропозиції
Володіючи усіма переліченими можливостями, «АТБ» також може собі дозволити постійно проводити всілякі акції. Відомо, що люди, які стежать за бонусами і знижками, можуть суттєво заощаджувати сімейний бюджет. Головне – вміти орієнтуватися в усьому різноманітті пропозицій. Наприклад, орієнтиром можуть служити червоні цінники: ними в «АТБ» позначаються товари, які продаються дешевше, ніж зазвичай (знижка може сягати 40% і більше). Ті, хто вже має досвід покупок у цій мережі, знає: практично в кожній товарній категорії можна знайти пропозицію, яка цього тижня бере участь в акції. Ще більше можливостей покупці отримують напередодні новорічних свят, адже фактично весь грудень та половину січня (до 15.01.2017 р.) в «АТБ» традиційно діють сезоні знижки, завдяки котрим все необхідне до святкового столу можна купити за найнижчими цінами.
Не менш вигідні закупівлі – придбання товарів власних торгових марок. Це такі товари, які можна знайти тільки в «АТБ» і ніде інде. Їх вигтовляють спеціально на замовлення. А нижча вартість пояснюється тим, що немає необхідності витрачати гроші на рекламу і просування таких торгових марок в магазині (вони і без того мають деякий пріоритет). Водночас їхня якість перебуває під найпильнішою увагою і керівництва магазину, і його рядових співробітників. Адже це їх репутація. В «АТБ» три власні торгові марки: «De Luxe Foods&Goods Selected» (високий ціновий сегмент), «Своя лінія» (середній ціновий сегмент), «Розумний вибір» (низький ціновий сегмент).
***
Безумовно, все це – тільки видима частина причин, що дозволяють «АТБ» тримати свої ціни на феноменально низькому рівні. Значний обсяг роботи – «за кадром». Але рядовому споживачеві це, зрештою, не так вже й цікаво. Він бажає просто прийти до магазину, придбати якісний товар за доступною ціною. Саме це пропонує «АТБ».

Немає коментарів

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych