суботу, 17 грудня 2016 р.

Консульство Республіки Польща у Львові видало українцям півмільйона віз

Від 22 грудня Національний банк вводить в грошовий обіг пам’ятну монету номіналом п’ять гривень, присвячену нашому місту. Монета продовж... thumbnail 1 summary
Від 22 грудня Національний банк вводить в грошовий обіг пам’ятну монету номіналом п’ять гривень, присвячену нашому місту.
Монета продовжує серію “Стародавні міста України”, Як сказано в Листі Нацбанку з цього приводу, нова монета «присвячена давньому галицькому місту, “яке за археологічними даними має давню історію, але документальні джерела про місто збереглись лише за останні десятиліття XIV сторіччя”.
На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України, напис УКРАЇНА, номінал 5  ГРИВЕНЬ, рік карбування монети – 2016 (унизу праворуч); на передньому плані зображено вежу, на другому плані – міську ратушу та стилізовану панораму міста; унизу – логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.
На реверсі монети на тлі фрагмента гравюри із зображенням стародавнього Дрогобича розміщено герб міста (угорі), на передньому плані – храм св. Апостолів Петра і Павла та дерев`яну церкву Святого Юра; унизу на дзеркальному тлі – напис ДРОГОБИЧ/ДАВНІЙ.
Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук
Скульптори: Анатолій Дем’яненко, Володимир Дем’яненко/
На разі сайт Нацбанку не подає інформації про ціну колекційної монети, лише зазначає що до банківських установ надходитиме вона від 10 січня і подає інформацію щодо замовлення.
Редакції з власних джерел стало відомо, що ціна таких п’ятигривневих  пам’ятних монет становить може становити 38 гривень.
Тож саме Національний банка поставив крапку у тривалій суперечці: вік міста маємо лічити від наявних документів. А отже мають рацію  історики, котрі довели, що першій письмовій згадці про наше «півтора міста» лише 640 років.
Сама ж поява монети, звісно, не може не тішити. Тож вітаємо дрогобичан: ще більше людей взнають про давнє місто завдяки непересічній новині.

Немає коментарів

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych