вівторок, 13 грудня 2016 р.

За результатами місцевих виборів 2015 року засуджено 144 особи

За порушення виборчого законодавства суд накладає штраф до 8 тисяч гривень або ув’язнює до п’яти років. Торік після місцевих виборів бу... thumbnail 1 summary
За порушення виборчого законодавства суд накладає штраф до 8 тисяч гривень або ув’язнює до п’яти років.
Торік після місцевих виборів було відкрито 422 кримінальних провадження. Для порівняння: після виборів до парламенту відкрили 349 проваджень, а після президентських виборів – загалом 150.
Такі  дані  12 грудня, під час прес-конференції на тему: «Порушення на виборах у об’єднаних громадах: про що говорить статистика», яка відбулася у Львівському прес-клубі, оприлюднила координатор спостереження за виборами в ОТГ від Громадянської мережі «ОПОРА»  Наталія Радиш.
– Отож, з тих 422-х кримінальних проваджень 311 закрили, 66 передано до суду і по 45 справах ще триває слідство, – озвучує статистику експерт.
Водночас вона констатує, що загалом за результатами виборів 2015 року було засуджено 144 особи. З них 69-и інкримінували порушення статті 158.1 Кримінального Кодексу «Незаконне використання виборчих бюлетенів або голосування виборцем більше, ніж один раз».
– Тридцять з цих засуджених отримали бюлетень вдруге, вісім – це члени виборчої комісії, які видавали бюлетені, 12 – виборці, які намагалися  винести бюлетені з виборчої дільниці. Одна така справа була й у Львові, – розповідає Наталія Радиш.
Також 19 осіб визнано винними за статтею 160 КК «Підкуп виборців».
– За нашими спостереженнями, це – чи не найпоширеніше порушення. Виборці забувають, що згідно з законодавством карають не тільки того, хто дає, але й того, хто отримує неправомірну вигоду. Й 13 з цих 19-и, які покарані, це – виборці, які погодилися на отримання хабара, – каже спостерігач за виборам.
Головне покарання, яке призначив суд, – штраф.
– З 69-и осіб 36 отримали штраф. При тому, лише двоє мають сплатити понад вісім тисяч гривень. А 31 особа – всього до двох тисяч гривень. І ще троє – від двох до трьох тисяч гривень. Оці двоє, на яких накладений найбільший штраф, це – ті члени виборчих комісій, які незаконно видавали бюлетені, – розповідає Наталія Радиш.
Водночас суд застосував і жорсткіші покарання.
– Дев’ятьом присудили покарання з обмеженням волі від одного до трьох років, на три роки – шістьом особам, і на п’ять  років – 18 особам. Але у всіх цих випадках порушників звільнено від основного покарання з випробовувальним терміном на певний іспитовий строк, – констатує факти експерт.
Опора також склала портрет тих, хто порушує виборче законодавство.
– Це – безробітній або пенсіонер, може бути чоловік або жінка, також не залежить, де проживає ця особа: чи в місті, чи в селі, – такий висновок робить координатор спостереження за виборами в ОТГ від Громадянської мережі «ОПОРА».
Інформація Львівського прес-клубу

Немає коментарів

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych