середу, 30 листопада 2016 р.

Обережно шахраї!

Види мобільного шахрайства Будь ласка ознайомтеся з найпоширенішими видами мобільного шахрайства щоб не потрапити на гачок мо... thumbnail 1 summary


Види мобільного шахрайства
Будь ласка ознайомтеся з найпоширенішими видами мобільного шахрайства щоб не потрапити на гачок мобільних шахраїв.
Перемога в неіснуючій акції
На телефон абонента надходить, начебто з номеру оператора, коротке повідомлення з інформацією, що він виграв цінний приз і для його отримання потрібно переказати незначні кошти на номер або ж зателефонувати за ним.
Рекомендації: Не поспішайте переводити гроші або відправляти персональні дані третім особам! Якщо Ви отримали таке SMS або дзвінок з інформацією про виграш, не полінуйтеся перевірити достовірність даної новини. Зверніться безпосередньо до сервісної служби мобільного оператора.
Використання «простих» паролів
Загально відомо, що Пароль (фр. parole — слово) — це секретне слово або набір символів що призначені для підтвердження особи чи її повноважень. Зловмисники, які заволоділи паролем отримують всі права користувача.
Як це зловмисники роблять?
• Прямий перебір. Перебір можливих допустимих символів в паролі. Наприклад, паролі типу «12345», «qwerty» дуже легко підібрати по першим клавішам на клавіатурі.
• Підбір по словнику. Метод основано на припущені, що в паролі використовуються існуючі слова якогось словника або їх комбінація з можливим додаванням або заміною символів. Наприклад, паролі «password», «default», «guest», «ivan1234», «p@ssw0rd», здвоєні слова «stopstop», «passpass»
• Метод соціальної інженерії. Метод засновано на припущені, що користувач в якості пароля використав особисті данні, такі як його ім’я, прізвище, дата народження, тощо. Наприклад. «ivpetrov123», «1/1/1970», номер телефону, номер ИНН, місто
Незважаючи на важливість використання достатньо складного паролю, близько 40 % користувачів Інтернету вибирають паролі, які легко відгадуються автоматично.
Рекомендації: Виходячи з підходів до дій зловмисників, рекомендуємо дотримуватись наступних правил та критеріїв щодо стійкості паролей:
• Пароль не повинен бути занадто коротким, так як це спрощує його підбір. Найбільш вживані рекомендації щодо довжини — не менше 8 символів.
• Пароль не повинен складатись з одних цифр.
• Пароль не повинен бути словарним словом або їх сполученнями
• Пароль не повинен складатись з загальнодоступної інформації щодо користувача
Бажано, щоб в паролі були використані букви (з різними регістрами), цифри та спеціальні символи (#, $, * і т. д.)
Не використовуйте один пароль більш ніж в одному аккаунті
Не розголошуйте логіни та паролі третім особам
Використовуйте антивірусні програми
Регулярно змінюйте паролі в Ваших аккаунті
Розсилка SMS на номери абонентів мобільних операторів
Почастішали випадки масової розсилки SMS абонентам. Дані SMS повідомлення можуть вводити в оману і спонукати встановити шкідливе програмне забезпечення для мобільних телефонів, що в результаті спричиняє з’єднання з короткими номерами і несанкціоноване зняття коштів з рахунків абонентів.
Рекомендації: Не поспішайте переходити за посиланням. Спочатку рекомендуємо звернутися до оператора та перевірити послуги, які надаються мобільними операторами.
Викрадення SIM-картки
У Вас вкрали мобільний телефон з SIM-картою (або Ви загубили мобільний телефон з SIM-картою). Зловмисники, використовуючи Вашу SIM-карту, можуть здійснювати дзвінки, користуватися банківськими послугами, або використовувати переадресацією на міжнародні номери з високою вартістю зв’язку. У результаті цього на Вашому балансі утворюється величезна заборгованість, особливо якщо Ви втратили телефон за кордоном.
Рекомендації: Одразу після виявлення втрати телефону знайдіть спосіб подзвонити до сервісної служби оператора і заблокуйте сім-карту.
Мобільні віруси
Абонент на свій номер телефону, або скориставшись мобільним Інтернетом в соціальній мережі, отримує повідомлення від знайомого (чи з будь-якого іншого телефону) повідомлення такого характеру: «Привіт, як справи! У мене програма ХХХ не працює. Скачай і перевір що з нею http:// ... », або «Тут відео з тобою. Сайт http:// ... ». Якщо цікавість візьме верх і Ви перейдете за посиланням, є ризик отримати на свій телефон/смартфон вірус. Наслідки цього можуть бути різні: від пошкодження антивірусної програми і розсилки спаму від Вашого імені, до отримання зловмисниками доступу до Вашої конфіденційної інформації, значного збільшення обсягу Інтернет-трафіку і погіршення якості підключення до Інтернету, та можливого збільшення витрат за користування послугами.
Рекомендації: Будьте обережні при завантаженні неперевірених або сумнівних додатків, програм, переході за посиланнями на невідомі ресурси. Також не відкривайте і не запускайте вкладені файли невідомого походження. Перевіряйте інформацію, скориставшись порадами та рекомендаціями користувачів в Інтернеті, або зайшовши на офіційний сайт компанії. Коректно завершуйте роботу додатків і програм, а також Інтернет-браузера після закінчення роботи в мережі та не переходьте за підозрілими
посиланнями.
Будьте уважні та перевіряйте правильність написання адреси посилання, щоб унеможливити перехід на сайти створені зловмисниками та по написанню схожі на загально відомі ресурси. У випадку, якщо завантажений додаток, пропонує прийняти участь у проведенні акції, розпродажу, опитувані де необхідно відправити SMS повідомлення або повідомити іншу інформацію (PIN код, пароль, код поповнення), радимо звернутись на офіційний сайт компанії.
Вимагання грошей
Механіка обману полягає у тому, що зловмисники телефонують (найчастіше серед ночі) і повідомляють, що близька абоненту людина потрапила у халепу і для її визволення потрібна значна сума коштів. Гроші потрібно переказати на номер, або передати особисто у найкоротший термін. Довірливі люди, наприклад, батьки «постраждалого», під впливом емоцій переказують шахраям на рахунок або віддають значні кошти, навіть не намагаючись перевірити отриману інформацію. Рекомендації: Одне з найголовніших правил — завжди намагатися зберігати спокій. Спочатку потрібно уточнити у своїх друзів, близьких, чи дійсно вони потрапили в біду і потребують Вашої допомоги. Потрібно бути уважними при отриманні подібних повідомлень.
Для повної впевненості в збереженні Вашої інформації рекомендуємо дотримуватися наступних запобіжних заходів:
• Не передавайте Ваш логін та пароль для входу в систему третім особам.
• Якщо Ви підозрюєте, що Ваші персональні логін і пароль стали доступними третім особам, скористайтесь функціональністю системи і змініть пароль доступу до системи. У будь-який час Ви можете змінити пароль доступу в систему самостійно.
• Користуйтеся кнопкою/посиланням «Вихід» в системі, якщо Ви вирішили закінчити роботу в системі. Не закривайте браузер, не виконавши перед цим Вихід із системи. Це дозволить убезпечити Ваші дані.
• Встановіть на Ваш комп’ютер сучасне антивірусне програмне забезпечення і персональний фаєрвол (брандмауер), а також своєчасно оновлюйте антивірусні бази даних та сертифікати безпеки. Це дозволить запобігти несанкціонованому доступу до Вашого комп’ютера.

Немає коментарів

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych