вівторок, 12 липня 2016 р.

Мера Дрогобича звинувачують у приховуванні нерухомості.

6 липня 2016 року сайт Дрогобицької міської ради анонсував інформацію про проведення 12 липня у стінах міської ратуші антикорупційного фор... thumbnail 1 summary
6 липня 2016 року сайт Дрогобицької міської ради анонсував інформацію про проведення 12 липня у стінах міської ратуші антикорупційного форуму органів місцевого самоврядування та громадських ініціатив. Широке та поважне представництво цього публічного заходу ініційованого товариством "Юрій Дрогобич", а також оголошена програма обіцяють бути корисними в антикорупційному плані.

Однак, чи щирими є наміри очільника названого товариства Володимира Кондзьолки протидіяти корупційним проявам у місцевому самоврядуванні, чи є його метою банальна демонстрація відробляння коштів виділених закордонними донорами, покаже реакція на цю публікацію, як безпосередньо громадського діяча та одночасно керівника комунальної установи "Інститут міста", так і форуму в цілому. Хоча не виключаємо ми і реагування правоохоронних органів, які за відповідним законом покликані протидіяти корупції.

Без будь-яких намірів тримати для читача інтригу в продовж усього тексту публікації, задамо питання, а чи не вчинив часом Дрогобицький міський голова Тарас Ярославович Кучма корупційне правопорушення? Яке мої знайомі юристи попередньо кваліфікували як "подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування", відповідальність за яке передбачене частиною четвертою статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Для переконливості наведемо фотокопії конкретних документів, з якими можуть ознайомитись будь-хто на планеті Земля, оскільки знаходяться вони у відкритому доступі мережі Інтернет.

Перш за все оглянемо декларацію міського голови, оприлюднена, на момент написання цього інформаційно-аналітичного допису на сайті Дрогобицької міської ради (код доступу http://drohobych-rada.gov.ua/vlada/kuchma-taras-yaroslavovych/). Ми ж, з метою швидкого орієнтування читача просто подамо короткий перелік задекларованого Тарасом Ярославовичем нерухомого майна та продемонструємо кілька фрагментів цього та інших документів.

1. Квартира площею 60,3 кв.м. – м. Дрогобич, вул. Стрийська.

2. Квартира площею 62,1кв.м. – м. Дрогобич, вул. Шептицького.

3. Житловий будинок площею 37,5 кв.м. – Турківський р-н. с. Ластівка, вул. Бандери.

4. Земельна ділянка 0,4 га – м. Дрогобич, Садівниче товариство "Світанок", вул. Виноградна.

5. Земельна ділянка 0,288 га. – с. Рибник, Дрогобицький р-н, Львівської області.

6. Земельна ділянка 0,12 га. – с/рада Приморська, Татарбунарський район Одеської обл.

Як видно з декларації міського голови інших об'єктів нерухомості у його власності не має. Хоча є велика ймовірність, що він їх просто не оприлюднив, адже багатьом дрогобичанам відомо про дачу у садовому кооперативі, що на вулиці Зарічній, отриману Тарасом Ярославовичем від батьків.

Не зауваживши у декларації про майно кандидата на міського голову Кучми Тараса Ярославовича відомостей про земельну ділянку у Татарбунарському районі Одещини, яку він подавав територіальній виборчій комісії, я пригадала обітницю складену новообраним головою 17 листопада 2015 року у переповненій сесійній залі міської ратуші, а саме – одну із ключових фраз, яка, без лишньої патетики, дійсно багатьох вразила: "Під час каденції міського голови зобов'язуюсь не приватизовувати майно, землі, для себе, родини, чи через інших осіб!" (код доступу до відеозапису https://www.youtube.com/watch?v=Si0l47NxrWw, відтинок запису 7:14 – 7:21).

Прийшовши до висновку, що Тарас Ярославович схильний давати пустопорожні обіцянки, чи просто вішати локшину слухачам, а також незрозуміла ситуація з дачею, я звернулась до Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, доступ до якого є публічним, та виявили, що садовий будинок площею 61,5 кв.м. все ж таки перебуває у його власності та знаходиться у місті Дрогобичі, на території садівничого товариства "Світанок" та коштує 34 591 гривню.

З'ясовуючи ситуацію з дачею ми виявили у реєстрі речових прав на нерухоме майно ще один об'єкт власності Тараса Ярославовича: будинок площею 304,4 кв.м., смт Славське, Сколівський р-н. вул. Волошина, 13-а. Набув Тарас Ярославович у власність цей об'єкт за рішенням суду у справі №2-824/2007 постановленого 30 листопада 2007 року Сколівським районним судом Львівської області. Вартість цього будиночка, знову ж таки згідно із записом в реєстрі, 637 383 гривень, і складається він з однієї кухні та одинадцяти житлових кімнат. Не зле!

Розвіяти сумніви, що будинок у Славському належить іншому, ніж дрогобицький міський голова, Тарасу Кучмі допоміг Єдиний державний демографічний реєстр, з якого ми дізнались, що в Україні Тарасів Кучмів є аж 23,однак Тарас Ярославович Кучма – лише один, який проживає у Дрогобичі, і датою народження якого 11 листопада 1965 року. Збіг по названих критеріях як бачимо унікальний.

Справжню причину свого вчинку знає автор декларації, а ми лише можемо припускати, однак економічний наслідок такої забудькуватості очікується за сумою несплаченого податку на нерухомість, який Тарасу Ярославовичу слід сплатити за вибором у Дрогобицьку міську скарбницю чи скарбницю селища Славське.

Не сміючи вдруге турбувати своїх знайомих юристів давати правову оцінку виявленим розбіжностям, я спробувала це зробити самостійно. І в мене здається вдалось. Мабуть мій знайомий помилково кваліфікував описане діяння частиною четвертою статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Я ж схиляюсь до думки, що у діях декларанта вбачаються ознаки кримінального правопорушення передбаченого статтею 366-1 Кримінального кодексу України, визначеного як "декларування недостовірної інформації", адже, судіть самі, згідно примітки цієї норми кримінального закону: "суб'єктами декларування є особи, які відповідно до частин першої та другої статті 45 Закону України "Про запобігання корупції" зобов'язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Відповідальність за цією статтею за подання суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації стосовно майна або іншого об'єкта декларування, що має вартість, настає у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 250 мінімальних заробітних плат".

Виходячи з того, що вартість лише не вписаного в декларацію будинку у Славському 637 383 гривень, що майже у двічі перевищує розмір 250 мінімальних заробітних плат, тобто 362 500 гривень, то очевидним є склад кримінального правопорушення, а не помилково визначеного знайомими юристами адміністративного. Отже слід порушувати кримінальну справу, чи то провадження, і правоохоронцям залишається з'ясувати чи був умисел Тараса Ярославовича у спотворенні у декларації відомостей про будинок у Славському та дачу на "Світанку".

Думаю, що учасники антикорупційного форуму усе ж таки розглянуть мною описане, якщо не з трибуни, то бодай у перервах на каву чи на обід, якщо ні, то гріш ціна цим антикорупційним ініціативам та різним там "моніторинговим комітетам", які на заокеанські гроші попиваючи каву роблять вигляд активної протидії корупції в Дрогобичі.

Цікаво, які ж побрехеньки озвучуватиме з приводу цієї інформації Тарас Кучма у своє виправдання?

Додатково хотілось би описати і конфлікти інтересів, які міський голова демонструє чи не на кожному кроці: і у галузі кадрових призначень у виконавчих органах міської ради, і у галузі пасажирських перевезень, і у галузі роздержавлення земельних ресурсів та багато, багато іншого, однак це тема для наступних публікацій, можливо для наступних антикорупційних форумів.

Марія Новосільська

Немає коментарів

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych