пʼятницю, 11 серпня 2017 р.

Задорожний вимагає демонтувати меморіальну дошку Е. Гельмріха

У вівторок, 8 серпня, під час засідання координаційної ради Блоку національно-демократичних сил Дрогобиччини депутат Львівської облради в... thumbnail 1 summary
У вівторок, 8 серпня, під час засідання координаційної ради Блоку національно-демократичних сил Дрогобиччини депутат Львівської облради від БПП Михайло Задорожний запропонував демонтувати меморіальну дошку, встановлену півтора місяці тому на честь німецького офіцера Ебергарда Гельмріха, який у роки нацистської окупації рятував життя місцевим євреям. Мер Дрогобича Тарас Кучма уже назвав таку ініціативу «проявом рагулізму».
«Меморіальну дошку Ебергарду Гельмріху у Дрогобичі необхідно демонтувати, бо вона встановлена без дозволу виконкому Дрогобицької міської ради і без рішення сесії», – заявив Михайло Задорожний  – І взагалі не можна встановлювати меморіальну таблицю представнику окупантів. Ебергард Гельмріх із 1932 року був членом Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини, і був в Україні у складі нацистської армії, яка намагалася загарбати Україну».
На уточнююче запитання , чи відомо йому про те, що в часи німецької окупації Ебергард Гельмріх рятував життя євреям у Дрогобичі, і власне за це був ще у 1965 році визнаний ізраїльтянами «Праведником народів світу», Михайло Задорожній відповів, що його це цікавить менше.
«Нехай таку таблицю йому встановлять на будинку у Німеччині, або в Тель-Авіві», – заявив він.
За словами Задорожнього, члени координаційної ради БНДС Дрогобиччини підтримали його пропозицію, і вирішили надіслати звернення про демонтаж до Дрогобицької міської ради.
Міський голова Дрогобича Тарас Кучма різко відреагував на ініціативу депутата облради про демонтаж меморіальної дошки, назвавши її проявом «рагулізму».
«Робити такі заяви – низько і підло. Це дійсно був німецький військовий, але він, ризикуючи власним життям, рятував життя інших людей. На відкритті меморіальної таблиці я з гордістю говорив про це. Це людський подвиг, не розуміти цього – це прояв рагулізму, – сказав мер Тарас Кучма. – Бувають люди, а бувають людиська. Якщо якийсь політик хоче робити на цьому піар, його самого треба розпіарити на всю Україну».
За словами Тараса Кучми, до встановлення меморіальної таблиці готувалися півроку, і воно було погоджене головним архітектором міста. Він також припустив, що місцевих політиків роздратувало те, що на меморіальній таблиці спершу йдуть написи англійською й польською мовами, а лише потім українською та івритом.
Встановлення у Дрогобичі меморіальної дошки на честь Ебергарда Гельмріха ініціювала ізраїльська позаурядова організація «Дрогобич-Борислав», а спонсором її виготовлення був Георг Гузман, представник німецької «Фундації примирення та спокути», зазначено на сторінці голови єврейської громади Дрогобича Йосипа Карпина у Facebook.
«Подвиг німця Ебергарда та його дружини ще раз нагадує нам, що все залежить від вибору людини та її особистих якостей. І серед вбивць є янголи, які ризикували власним життям заради порятунку інших. Мета суспільства – зробити так, аби гідних людей ставало більше, а це означає, що слід плекати у собі добро, взаємодопомогу, розуміння. Ненависть та агресія – страшні речі, які руйнують не лише людські долі, а й історію. Давайте пам’ятати про це», – прокоментував відкриття меморіальної таблиці почесний консул Ізраїлю у Західній Україні Олег Вишняков.
Відомо, що під час Другої світової війни майор вермахту Ебергард Гельмріх відповідав за продовольче забезпечення у Дрогобичі. Він переховував євреїв на горищі свого будинку. Пізніше він відправляв їх з фальшивими документами до Берліна, де мешкала його дружина Донати, яка розподіляла їх на роботу у німецькі сім’ї. Таким чином подружжя змогло врятувати близько 200 євреїв.
У 1965 році ізраїльська організація «Яд Вашем» визнала Ебергарда Гельмріха праведником народів світу. У 1989 році таке ж звання отримала його дружина Доната.
надіслав запит до «Яд Вашем» щодо інциденту у Дрогобичі та очікує офіційної відповіді.
Михайло Задорожний є депутатом Львівської облради уже третю канденцію поспіль, вперше ставши депутатом у 2006 році за списком БЮТ. У 2010 році знову пройшов до облради як мажоритарник, пізніше увійшов до фракції ВО «Свобода», звідки його вигнали у 2012 році за те, що він зареєструвався кандидатом до Верховної Ради по Дрогобичу проти узгодженого кандидата від опозиції. У 2015 році Михайло Задорожній знову став депутатом Львівської облради за списком БПП.

Немає коментарів

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych