пʼятницю, 2 листопада 2018 р.

10 міфів про субсидії

  Чи дійсно субсидію тепер не дають безробітним? Насправді безробітні й надалі можуть отримати від держави допомогу у сплаті комуна... thumbnail 1 summary
 Чи дійсно субсидію тепер не дають безробітним?
Насправді безробітні й надалі можуть отримати від держави допомогу у сплаті комунальних послуг.
Для тих, хто не стоїть на обліку в центрі зайнятості, запропоновано два варіанти:
  • чесно декларувати свої доходи, отримані за кордоном чи в тіньовому секторі економіки, та сплачувати страхові внески до Пенсійного фонду;
  • або ж органи соцзахисту автоматом рахуватимуть таким людям працездатного віку до доходу три прожиткові мінімуми – 5 286 грн (1 762×3) + необхідно буде сплатити ЄСВ за три місяці у розмірі, не меншому за мінімальний (819×3=2 457 грн).
Якщо у складі домогосподарства або сім'ї члена домогосподарства є особи, які досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, до розрахунку сукупного доходу такого домогосподарства включається середньомісячний дохід таких осіб у розмірі:
  • половини одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, — у разі коли такі особи протягом цього періоду перебували на строковій військовій службі;
  • одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, — у разі коли такі особи протягом цього періоду навчалися за денною формою навчання у закладах середньої освіти, професійно-технічних навчальних закладах, закладах вищої освіти або зареєстровані у службі зайнятості як такі, що шукають роботу, і в цей період навчалися в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості;
  • одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, — в окремих випадках за рішенням Комісії у разі коли такі особи перебувають у складних життєвих обставинах;
  • фактично отриманих такими особами доходів — у разі коли такі особи протягом цього періоду отримували хоча б один із таких видів доходу, як пенсію, стипендію, допомогу при народженні (усиновленні) дитини, допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, допомогу по огляду за особами з інвалідністю I і II груп внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, допомогу по безробіттю;
  • фактично отриманих такими особами доходів — у разі коли такі доходи протягом цього періоду отримувала особа, яка станом на кінець такого періоду не досягла 18-річного віку.
Кажуть, у субсидії відмовляють одномоментно особам, які перебували за кордоном понад 60 днів?
Насправді, усна відмова працівника управління соціального захисту населення є незаконною.
Згідно із Законом України «Про звернення громадян» орган соцзахисту зобов'язаний оформити заяву і декларацію і лише після їх розгляду офіційно (письмово) повідомити заявника – виходить чи не виходить йому субсидія.
Сам факт перебування за кордоном не є підставою відмовляти у субсидії якщо людина:
  • отримує в Україні пенсію чи інші офіційні доходи, такі як стипендія, допомога при народженні дитини;
  • перебуває на лікуванні, навчанні чи у відрядженні;
  • декларує в Україні доходи і сплачує ЄСВ.
До останнього випадку належать заробітчани, які мають право задекларувати в Україні свої заробітки, сплатити ЄСВ і на підставі цього отримати субсидію.
Кажуть, Державна фіскальна служба не надає реквізитів для сплати ЄСВ?
Насправді, Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» передбачено право на добровільну сплату ЄСВ. При цьому фахівці Державної фіскальної служби зобов'язані за зверненням громадян надати їм реквізити для сплати ЄСВ.
Для призначення субсидії ЄСВ має бути сплачено не менше ніж за три місяці періоду,  за яких беруться доходи для розрахунку розміру субсидії. Тобто ЄСВ має бути сплаченим двічі – окремо для «літньої» субсидії, окремо — для «зимової».
Сплата ЄСВ відображається у базі даних Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду, і цей період зараховується громадянам до страхового стажу.
Чи дійсно доходи офіційно розлученої сім'ї плюсуються?
Насправді, якщо подружжя розлучене і не має неповнолітніх дітей, то ні чоловік, ні дружина не повинні відображати в декларації своїх «колишніх», які зареєстровані і проживають окремо.
Однак якщо сім'я розлучена, але є неповнолітні діти, в декларації потрібно відобразити маму чи тата дитини (залежно від того, з ким проживає дитина) і звернутися до Комісії з питань призначення житлових субсидій, щоб  доходи того з батьків, який не зареєстрований та не проживає разом з дитиною, не включалися до сукупного доходу домогосподарства. Разом із заявою потрібно надати також документ (довідка з ЖЕК, сільської/селищної ради) про те, що дитина проживає із заявником.
Кажуть, що не потрібно сплачувати свій обов'язковий платіж у разі, якщо вода чи газ не використовувалися?
Насправді громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, з 01.05.2018 р. зобов'язані щомісяця сплачувати обов'язкову частку платежу навіть у разі якщо на особовому рахунку є зекономлена субсидія.
Водночас субсидіанти й надалі мають право використовувати зекономлену суму субсидії у наступних місяцях на оплату послуг, спожитих понад соціальні нормативи.
Якщо подарувати квартиру доньці, чи можна позбутися субсидії?
Насправді, якщо громадянин подарував або передав те чи інше майно у спадок, він не позбавляється субсидії.
Натомість допомогу уже не зможе отримати той, хто отримав чи успадкував такий дарунок, якщо його оціночна вартість перевищує 50 тис грн. Однак і тут залишаються винятки, які зможе опрацювати виключно Комісія з питань призначення житлових субсидій, що працює при органі місцевої влади.
Також наявність у власності двох житлових приміщень не впливає на право отримання субсидії. Береться до уваги офіційний дохід, який приносить це майно.
Якщо сім'я придбала квартиру у кредит, то при визначені її права на субсидію враховується не тільки вартість всієї покупки, але й сума першого внеску. Якщо ця сума перевищує 50 тис. грн, субсидія може бути призначена за рішенням Комісії на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов проживання.
Винятком також є і медичні послуги. Якщо людина оплатила операцію і сума перевищує 50 тис грн, це не позбавляє її права на субсидію.
Кажуть, що транспортний причіп віком менше п'яти років за 4 тис грн позбавляє права на субсидію?
Насправді, на субсидію впливає не сам факт наявності транспортного причепа, а його вартість. Адже він може коштувати як 4 тис грн, так і 154 тис грн для вантажного автомобіля, наприклад.
Тому власникам таких транспортних засобів варто звертатися до Комісії з питань призначення житлових субсидій, надавати відповідні документи про вартість купленого причепа і розраховувати допомогу у сплаті житлово-комунальних послуг.

Без вирусов. www.avg.com

Немає коментарів

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych