середу, 28 лютого 2018 р.

''Вікно життя'' відкрито у Дрогобичі

Вікно життя — це спеціальний пункт, де жінка, яка внаслідок певних життєвих обставин хоче відмовитися від новонародженої дитини, анонімн... thumbnail 1 summary

Вікно життя — це спеціальний пункт, де жінка, яка внаслідок певних життєвих обставин хоче відмовитися від новонародженої дитини, анонімно може залишити своє немовля у спеціальному боксі.

У Дрогобичі відкриття такого пункту організовується за ініціативи ГО «Рух за життя» та Дрогобицької міської ради.

Як було вирішено за результатами спільної наради, «Вікно життя» облаштують на базі КНП «Дрогобицький міський пологовий будинок» та функціонуватиме воно цілодобово. Тут дитину, від якої відмовляється жінка, зможуть швидко обстежити і надати необхідну медичну допомогу. Якщо немовля є здоровим, то згодом його передають у дитячий будинок.

Анонімне залишення дитини прирівнюється до факту відмови матері від дитини у стаціонарі і не передбачає кримінальної відповідальністі.

Важливим є те, що впродовж двох місяців матір може повернутися за своєю дитиною.

За словами головного лікаря КНП «Дрогобицький міський пологовий будинок» Володимира Штогрина, за 2016 рік, на щастя, не зафіксовано жодного випадку відмови матері від дитини. За попередні роки було зафіксовано 3 таких випадків.

Однак декілька років тому траплялися поодинокі жахливі випадки, коли немовлят знаходили мертвими, після того як матері залишали їх на малолюдних територіях, у полях чи біля смітників.

Як наголошує заступник міського голови Василь Качмар, ми у ніякому разі не повинні схвалювати вчинки таких матерів, адже народжувати немовля кожна жінка повинна в належних умовах і, якщо на те є причини, то передача дитини під опіку держави повинна відбуватися також цивілізованим шляхом.

«Однак, ми повинні запобігати випадкам, коли матері залишають своїх немовлят в небезпечних умовах, що інколи призводить і до смертельних випадків», — підкреслив Василь Качмар.

Представники ГО «Рух за життя» зазначили, що досвід облаштування таких боксів перейнято з-за кордону, однак в Україні вони функціонують у таких містах як Київ, Львів, Луцьк, Тернопіль та ін. Перші «Вікна життя» створили у Польщі з ініціативи Папи Римського Івана Павла ІІ.

Фінансові витрати на облаштування «Вікна життя» бере на себе ГО «Рух за життя». Проте, представники ГО «Рух за життя» звернулися до керівництва міста з проханням виділити приміщення на безоплатній основі. Організаційні роботи виконуватимуться спільно з дирекцією КНП «Дрогобицький міський пологовий будинок».


Немає коментарів

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych