четвер, 25 травня 2017 р.

Приватизований Суд, чи відсутність гласності у Дрогобицькому суді?

Кажуть, якщо сталась одна подія – це випадок, якщо стались дві однакові події – це система, а якщо три однакових події – це вже статистика... thumbnail 1 summary
Кажуть, якщо сталась одна подія – це випадок, якщо стались дві однакові події – це система, а якщо три однакових події – це вже статистика?

Отож будемо оприлюднювати статистичні дані, щодо порушень суддями Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області Законів України про гласність та відкритість судового розгляду справ.

У публікації «Журналісти у Дрогобичі, або що приховують судді?» ми згадували, як суддя цього суду Коваль Р.Г. на прохання адвоката Колібанича О.Я. незаконно заборонив здійснювати відеозапис судового засідання, яке відбулось 24.02.2017 року при розгляді цивільної справи № 442/4611/16-ц, яка відкрита за позовом Язловського О.О. до Карпин М.М. про виселення без надання іншого приміщення.

Після згаданої публікації ВГО «Журналісти поти корупції» отримали відомості про те, що 22 .08.2016 року голова Суду Хомик Андрій Петрович, теж порушуючи норми Закону України «Про судоустрій і статус суддів», заборонив редактору львівського інтенет – видання «Правком» Віктору Корнієнко проводити відеозапис судового засідання при розгляді цивільної справи № 442/2099/16-ц.

Після цього до нас поступила інформація, що 25.08.2016 року суддя Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області Нагірна О.Б. у судовому засіданні при розгляді цивільної справи № 442/7821/15-ц знову на прохання адвоката Колібанича О.Я. заборонила стороні провадження Карпин М.М. проводити відеозапис допиту двох свідків у справі в судовому засіданні.

Причому це було зроблено з грубими порушеннями вимог Закону ст.11 України «Про судоустрій і статус суддів» у наступний спосіб.

Адвокат Колібанич О.Я. на 35 хвилині проведення судового засідання (підтверджується аудіо записом судової системи «Камертон») звернувся до судді з клопотанням заборонити відеозапис допиту свідка по справі Малковича А.Б.

Суддя миттєво зреагувала, запитавши у свідка – «Чи, Ви проти того, щоб Вас знімали»? Свідок у відповідь- «Проти»! Суддя Нагірна, не дивлячись на заперечення Карпин М.М. про відсутність заборон у Законі для відеозапису говорить:

«Суд забороняє знімати, оскільки згідно ЦПК України відеозйомка проводиться тільки за згодою фізичної особи. Шановна позивачка, Суд забороняє знімати».

Як бачимо суддя Нагірна О.Б. навіть не знає вимог Закону, або публічно вдає, що не знає.

А де ж Вища кваліфікаційна комісія суддів України, яка допустила її до судочинства? Хто її допустив? Може купила собі такий дозвіл? Може потрібно терміново  направити її на навчання, щоб знову склала іспит на знання вимог законодавства?

Це стосується і голови суду Хомика А.П., і судді Коваля Р.Г.?! Як вони судять людей без знання Законів або порушуючи їх вимоги? Хто дозволив судді Хомику А.П. проводити судові засідання у кабінеті? Сам собі дозволив?

Заборона проводити відео зйомку у залі судового засідання мала би бути оформлена відповідною ухвалою (треба віддати належне судді Ковалю Р.Г. – він про це знає), для підготовки якої суддя повинна була проголосити про це у залі засідання та вийти до нарадчої кімнати. Цих дій суддею Нагірною О.Б. не було вчинено, вона, так як ніби – то нічого не сталось продовжувала здійснювати розгляд судової справи.

У матеріалах згаданої справи ухвали про заборону проведення відеозапису немає, але сам факт заборони підтверджується відеозаписом, зробленим самою позивачкою та аудіо записом судової системи «Камертон».Це ще одне порушення Закону.

Про що може свідчити викладене? На мою думку в Дрогобицькому суді судді просто приватизували Суд для власних потреб – маніпулюють вимогами Законів так, як їм заманеться у власних цілях. Хочу дам дозвіл на відеозапис, а хочу – не дам (хто дасть більше)?! Що мені зроблять? Нічого! Ми ж недоторканні! А Суд – це мій СУД! Що хочу- те й роблю!

Враховуючи статистичні дані про системні порушення  суддями Дрогобицького міськрайонного суду конституційних прав  кожного громадянина на свободу думки і слова, на право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір, журналістами будуть вжиті заходи реагування для перевірки викладених фактів, надання їм відповідної оцінки та притягнення винних до відповідальності.

Ми звертаємось до читачів з проханням. Кому відомі ще аналогічні факти? Зателефонуйте, напишіть повідомлення у Інтернеті, тощо! Ми обов’язково перевіримо цю інформацію та оприлюднимо.

 Львівське відділення ВГО  «Журналісти проти корупції»   О.С.Жуков

2 коментарі

  1. Любого дрогобицького суддю можна купити через його помічника або адвокатів. це одно кодло... про це всі знають. хто заплатить той виграє суд а як не заплатиш то рішення буде все одно не на користь позивача. просто так, щоб бидло знало, що потрібно платити. Майдани, революції ім до одного місція. І невідомо як це змінити.

    ВідповістиВидалити
  2. Дупель-бупель був лучшій

    ВідповістиВидалити

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych