пʼятницю, 17 лютого 2017 р.

Правда завжди переможе

У минулому році дрогобичани на державному рівні урочисто відзначали 925-річчя свого міста. Наслідками цього ювілею були випуск "Укрп... thumbnail 1 summary
У минулому році дрогобичани на державному рівні урочисто відзначали 925-річчя свого міста. Наслідками цього ювілею були випуск "Укрпоштою" пам'ятного конверту "925 років з часу заснування. Місто Дрогобич" (наклад 400 000) та монети "Давній Дрогобич" (наклад 30 000). Окрім цього на місцевому рівні у Львові вийшли друком п'ять різновидів конвертів накладом по 100 шт., присвячених ювілейній даті міста із зображеннями пам'ятника Юрію Котермаку (Дрогобичу), церкви Св. Юра, ратуші з картини худ. Ф.Ляховича, дрогобицького Лицаря та сучасної ратуші. Видавець "Козацька пошта", художнє оформлення Андрія Пилюха. 

Отже, наше місто стало більш відомим і є сподівання, що його тепер буде відвідувати більше туристів. Ювілейна монета (5 грн.), присвячена Дрогобичу, викликала справжній фурор в українських та закордонних колекціонерів, вона відзначається високим художнім рівнем виконання. Нещодавно був свідком, як на товаристві колекціонерів у польському місті Жешів польські нумізмати купували її в українських, причому в непоодиноких екземплярах. Відтак, монета помандрувала по Європі і, безперечно, скоро опиниться на інших континентах, оскільки дрогобичани, які проживають в Канаді, США, Аргентині із задоволенням захочуть її придбати. 

Однак, далеко не кожен знає, що усього цього могло б і не статися. Починаючи з 2009 р. декан історичного факультету нашого педуніверситету Л.Тимошенко активно доводив свою утопічну версію, буцімто Дрогобич значно молодший. Збірник "Нариси з історії Дрогобича", який побачив світ у тому ж році, науковим редактором якого є пан професор, вже став книгою протиріч і, можливо, скоро стане "бестселером". На сторінках 16; 17; 24 чітко вказано на давньоруське походження нашого міста (ХІ – ХІІ ст.), а на звороті обкладинки читаємо: "Історія нашого міста нараховує приблизно 630 років". Мається на увазі перша писемна згадка в архівних джерелах – 1387 рік. Тоді Дрогобич вже перебував у складі феодальної Польщі. 

Тож що спонукало Л.Тимошенка зайнятися фальсифікацією віку нашого міста? Можливо, отримав від когось завдання? Чи, може, захотів так би мовити, попіаритись? Зрештою, в деякій мірі йому це вдалося. У своїх подальших публікаціях неодноразово наголошував, що Дрогобич значно молодший, аніж прийнято вважати. І це при тому, що у 1991 р. місто на державному рівні святкувало своє 900-річчя! До речі, добро на це ще у 1989 р. дала Москва, оскільки у тому ж році Пермською фабрикою Гознака був випущений конверт, присвячений 900-річчю Дрогобича. Звісно ж, підставою для цього були археологічні дослідження, які проводилися на теренах нашого міста задовго до того, як Л.Тимошенко пов'язав свою долю з Дрогобичем (1984 р.)

Нашу історію завжди старалися сфальсифікувати. Підписався під цим і пан професор. Комуністичне виховання дається взнаки. Шкода студентів, яких він навчає. 

12 липня 2016 р. депутатами Верховної Ради України було прийнято історичне рішення для Дрогобича про відзначення його 925-річчя. Правда перемогла. Цікавим є те, що сталося це у день Святих апостолів Петра і Павла.

Немає коментарів

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych