суботу, 29 жовтня 2016 р.

Медреформа: перші кроки

За останні два тижні питання реформи у медичній галузі міста набрало широкого розголосу як серед громадськості, так і на усіх щаблях вла... thumbnail 1 summary
За останні два тижні питання реформи у медичній галузі міста набрало широкого розголосу як серед громадськості, так і на усіх щаблях влади. Про підтримку реформи медицини у Дрогобичі заявили голова Львівської ОДА Олег Синютка та в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.
На початку минулого тижня у ратуші відбулася зустріч міського голови Тараса Кучми з медиками. На ній також були присутні перший заступник міського голови Ігор Герман, заступник з гуманітарних та соціальних питань Олег Дукас, радник міського голови Василь Качмар, начальник фінансового управління Оксана Савран, на той час начальник відділу охорони здоров’я Андрій Шевкенич.
Зустріч була неплановою, хоча зважаючи на відсутність належного інформування з боку адміністрацій медустанов про плани та хід медичної реформи у місті, – вкрай необхідною. Цього разу прийти до ратуші медиків закликали громадські активісти, які згодом повідомили, що працівники медичної сфери звернулися до них за допомогою.
З огляду на поведінку активістів, вони не очікували на ввічливий прийом і надання владою міста роз’яснень.
Тарас Кучма пояснив, що на першому пленарному засіданні сесії міськради медичній сфері виділено додатково 4,7 млн грн. на заробітну плату. У такий спосіб погашено заборгованість включно по вересень ц.р. Міський голова додав, що попереднє сесійне засідання, на якому виділяли додаткові кошти, намагалися зірвати ці самі особи, які прийшли «захищати» медиків сьогодні.
Міський очільник повідомив, що реформування медичної галузі у Дрогобичі отримало позитивну оцінку на рівні Міністерства охорони здоров’я України та Верховної Ради України. Підтримали її і в Львівській облдержадміністрації.
Під час зустрічі медикам роз’яснили наміри, перші кроки та очікувані результати медичної реформи. Адже нинішня ситуація потребує докорінних змін. Розв’язання проблеми значною мірою залежить від виконання суміжними територіальними громадами норм законодавства, яке передбачає відшкодування коштів за пролікованих хворих. Саме реорганізація медустанов міста у комунальні сприятиме оперативному поверненню цих коштів іншими територіальними громадами.
Найважливіше те, що Дрогобицька міська рада в повному обсязі розрахувалася з медустановами міста за пролікованих дрогобичан. Понад те, міським бюджетом, з ініціативи міського голови та за підтримки депутатського корпусу, медустанови дофінансовано  на суму 14,2 млн грн. За умови повернення міжбюджетних трансфертів іншими територіями ці гроші можна було б використати на поновлення матеріально-технічного стану або вкрай потрібні ремонти у деяких лікарнях міста.
Останнім часом міський голова провів низку нарад із керівниками територіальних громад, мешканці яких систематично отримують планову медичну допомогу у Дрогобичі для врегулювання ситуації щодо відшкодування коштів. Слід зазначити, що кошти медичної субвенції, які виділяються суміжним територіальним громадам, використовуються медичними установами інших територій на преміювання та проведення ремонтних робіт у медустановах, а пацієнти лікуються у Дрогобичі. Це не дивно, оскільки фаховість, професіоналізм та широкий спектр медичної мережі нашого міста спонукає їх до цього.
Наприкінці минулого тижня проведено нараду з представниками Дрогобицької РДА. Йшлося про повернення 5-мільйонного боргу районом та підписання угод на лікування мешканців сіл у лікарнях міста. Ще минулої каденції було прийнято рішення районної ради та погоджено між керівництвом райдержадміністрації, райради та міської ради про повернення цих коштів у бюджет міста. Про це свідчать відповідні документи, які продемонструвала начальник фінуправління міської ради Оксана Савран.
Зараз фінансування медичної мережі міста відбувається шляхом отримання субвенції, яка в цьому році склала 64 млн грн. з державного бюджету. Однак дефіцит становить майже 38 млн грн., що не дає можливості виплатити в повному обсязі зарплату, закупити медикаменти, проводити інші платежі. Для вирішення проблеми медицини є два шляхи: перший – пошук фінансування, другий – скорочення майже 500 посад (700 фізичних осіб), що становить 42% при 2085 працюючих. За останній період відбулося незначне скорочення ліжок, трьох лікарів і трьох медсестер, але це суттєво не вплинуло на суму боргу.
На 2017 рік прогнозується дефіцит в розмірі 42-44 млн грн. Також із міського бюджету доведеться сплачувати 16-17 млн грн. за спожиті енергоносії. З нового року передбачається підвищення заробітної плати на 20%, що становить 16-17 млн грн. Тобто витрати значно переважатимуть доходи. Тож без реорганізації не обійтися.
Керівництво міста та відділу охорони здоров’я категорично проти тотального скорочення працівників, тож обрали шлях пошуку заробітку коштів і оптимізації мережі.
На завершення міський голова Тарас Кучма закликав медпрацівників до консолідації дій, а не протистояння, яке розкручують зацікавлені особи задля дестабілізації ситуації в місті, яка призведе до тотальної руйнації медичної галузі Дрогобича.

Немає коментарів

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych