неділю, 17 вересня 2017 р.

Пожежній службі Дрогобича - 150 років.

Як виявилося у 2018 році виповниться 150 років від часу створення першої державної пожежно-охоронної служби на Дрогобиччині. Так, згідн... thumbnail 1 summary
Як виявилося у 2018 році виповниться 150 років від часу створення першої державної пожежно-охоронної служби на Дрогобиччині.
Так, згідно розпорядження бургомістра Дрогобича Яна Зиха у червні 1868 р. при магістраті Дрогобича було створено посаду помпового капрала (Pompiers-corporal), який працював безпосередньо при ратуші Дрогобича і виконував допоміжну функцію при повітовому старостві. Див., наприклад тематизм урядників міста за 1868 р. (Handbuch der Politischen Behörden in Galizien für das Jahr 1868.p – Lemberg, 1868. – S. 83). Кошти на утримання передбачалися річним бюджетом, а також встановлювалися квоти на утримання пожежних помп, які монтувалися при міських криницях та акведукових системах приватних виробничих установ.
У 1874 до цієї служби додано функції баштового вартового, який з вежі-ратуші Дрогобича слідкував за ймовірностями появ пожеж. У 1875 р. пожежна служба Дрогобича та околиць була розширена позаяк до її складу тепер входили 1 сержант-пожежник, 1 капрал-пожежник і 12 пожежників. З цього часу у повіті запрацювала стаціонарна пожежна контора із військовою організацією.
У 1897 р. дрогобицька дільниця пожежників ствердила власний прапор та герб, а в 1937 р. додала до нього образ Св. Флоріана, який вважався одним із основних покровителів Австрії, а зокрема пожежної охорони.
У 1905 р. вперше вводиться посада керівника пожежної охорони Дрогобича на котру було обрано Еміля Рихлевського, який пропрацював аж до початку Першої світової війни. Під його керівництвом у 1906 р. пожежна служба Дрогобиччини налічувала 18 осіб, разом із 1 капралом-пожежником та 16 пожежниками.
Перша серйозна реформа дрогобицької пожежної охорони запрацювала за урядування бургомістра та пекаря Яна Нєвядомського, який увів у статут штату посади 2 керівників пожежних груп, 1 капрала та 16 пожежників. Це було зумовлено передовсім збільшенням кількості пожеж у нафтових шибах «Галицької Каліфорнії».
Починаючи від 1911 р. ,коли бургомістром Дрогобича працював Раймунд Ярош в пожежній охороні працював 1 керівник пожежної частини 2 капрали пожежники 16 пожежників. Саме з цього часу слід вважати появу окремої пожежної частини Дрогобиччини. Після цього аж до самої смерті Раймунд Ярош вважався світським покровителем пожежної безпеки Дрогобиччини, позаяк намагався підтримувати діяльність пожежників усіма існуючими державними та приватними програмами. Так, у 1912 вже працювали 1 керівник пожежної частини 3 капрали пожежники та 16 пожежників.
Найбільша пожежа у місті спалахнула на рафінерії «Польмін» у 1912 р., коли було задіяно навіть надувний дирижабль, з якого властиво і було зроблено унікальне фото.
Після знищення ЗУНР польська адміністрація розвинула польську пожежну державну охорону у якій працювали, як українці так і поляки. До нашого часу зберігся унікальний архів родини Андрія Зимянського, дід котрого Петро Войтович працював у міжвоєнний час у пожежній частині Дрогобича. На цих фотографіях чи не вперше ми бачимо внутрішній устрій та побут дрогобицьких пожежників, автомобілі, уніформу та настрій) Цікаво, що пожежна частина досі локалізується неподалік соляного заводу, який вважався стратегічним об’єктом і часто страждав від пожеж на доменних секціях.
У 1933 р. Рамунд Ярош взяв особисто участь у святковій процесії у День Святого Флоріана, маршируючи головними вулицями Дрогобича разом із пожежниками.
У 1934-1935 рр. у Дрогобичі на площі ринок було організовано масштабні тренування пожежної охорони, які ввійшли в історію під гаслом "Приручений вогонь - Галичанам".
Окрім всього у Державному архівільвівської області збереглися унікальні архіви українських, польських та єврейських пожежних спортових та парамілітарних молодіжних товариств, статути та фінанси котрих нараховують разом близбко 100 аркушів. Скажімо у лише 1925 р. загальний річний бюджет видатків Дрогобицького староства на пожежну охорону становив 12 345 злотих.
Сьогодні пожежна безпека Дрогобиччини знаходиться в руках українських пожежників-хранителів Дрогобицького районного відділу головного управління МНС України у Львівській області, яких кваліфіковано очолює Роман Свястин.
На завершення додамо, що сьогодні історична традиція дрогобицької пожежної рятівної служби налічує 150 років, а тому цілком може за презентуватися у спеціальній музейній колекції.
У день рятівника вітаємо усіх колег із професійним святом.
p.s. Усі презентовані увазі читача фотографії є відображенням минулого пожежної справи Дрогобиччини і водночас скороченою частиною (без покликів) спеціального дослідження та наукової статті, які незабаром будуть надруковані у розширеному форматі.
https://www.facebook.com/sadyba.batkiv/posts/341618382929606

Немає коментарів

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych