вівторок, 28 березня 2017 р.

Як не стати жертвою торгівлі людьми?

У звіті Державного департаменту США про торгівлю людьми у світі у 2016 році Україну помістили в другу групу як «країну походження, транзи... thumbnail 1 summary
У звіті Державного департаменту США про торгівлю людьми у світі у 2016 році Україну помістили в другу групу як «країну походження, транзиту й призначення для чоловіків, жінок та дітей, які зазнають примусової праці та сексуальної експлуатації». Кількість випадків торгівлі людьми та рабства в Україні почастішали. І це зумовлено не лише перманентною кризою та низьким життєвим рівнем, – нині через неконтрольовану ділянку кордону з Росією, окрім зброї та боєприпасів, переміщаються жертви та злочинці торгівлі людьми. Україна продовжує боротися з цим ганебним явищем, відтак 2017-й рік оголосила роком боротьби з торгівлею людьми.
Жертвами торгівлі людьми можуть стати чоловіки, жінки, діти, – з метою примусової праці, сексуальної експлуатації, жебрацтва. Цей злочин характерний не лише для України. Нині у світі, за словами ватиканського наглядача ООН Бернардито Ауса, жертвами торгівлі людьми стали близько 40 мільйонів людей, і кожен рік їхні ряди поповнюються більш ніж 3 мільйонами чергових рабів. Серед них майже 80% – це жінки і діти. Сучасна торгівля людьми – це індустрія з прибутком понад 32 мільярди доларів в рік.
В Україні виявленням та протидією торгівлі людьми займаються державні органи – Мінсоцполітики, Міністерство внутрішніх справ, Національна поліція, Держприкордонслужба та низка громадських організацій. Так, «за період з січня по грудень 2016 року представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні виявило 1151 особу, яка постраждала від торгівлі людьми (ОПТЛ) з метою трудової та сексуальної експлуатації у 21 країні, у т.ч. в Україні, та надало їм допомогу», – йдеться у звітних матеріалах МОМ, які є у розпорядженні редакції.
Росія залишається основною країною призначення для торгівлі людьми з України – 67% випадків у 2016 році. На другому місці – країни-члени Європейського Союзу, звідки повернулося 17% постраждалих осіб, з них понад 86% постраждали у Польщі, решта – в Італії, Німеччині, Греції, Фінляндії, Литві, Австрії, Чехії та Великобританії. Кількість осіб, які постраждали від внутрішньої торгівлі людьми, зросла і в минулому році становила 9% від загальної кількості випадків. Внутрішньо переміщені особи (ВПО) є цільовою групою для недобросовісних посередників, які пропонують послуги з питань працевлаштування або еміграції.
Переважає трудова експлуатація
Більшість постраждалих осіб, які звернулися до МОМ у 2016 році, зазнали трудової експлуатації. Основними галузями цієї експлуатації було будівництво, виробництво та сільське господарство. Ще однією формою експлуатації є жебрацтво,– коли люди випрошують гроші на вулицях, а потім передають «зароблене» своїм кураторам і отримують відсоток.
Почастішали, порівняно з попередніми роками, випадки незаконного вилучення органів – минулого року МОМ виявило шість таких випадків. Також фахівці, які займаються протидією торгівлі людьми, говорять про новий вид експлуатації – торгівлю людьми з метою використання у перевезенні наркотичних речовин. Трьох громадян України шляхом обману використовували як кур’єрів з доставки наркотиків в межах країни та через кордон. За непідтвердженими даними, сотні українців, які потрапили у такі ситуації, досі перебувають в місцях позбавлення волі за «незаконну торгівлю наркотичними речовинами» в Росії, Таїланді, Малайзії, Бразилії та інших країнах.
Цікаво, що серед постраждалих від торгівлі людьми стали більше переважати чоловіки: у 2016 році – 463 жінки, 688 чоловіків, на відміну від 2004 року: 540 жінок, 86 чоловіків. Також змінився рівень освіти постраждалих: у 2007 році з неповною середньою освітою було 604 постраждалих, з вищою – 278, а у 2016 – відповідно: 77 та 269.
Фахівці МОМ відзначають, що внутрішньо переміщені особи (ВПО) є цільовою групою для недобросовісних посередників, які пропонують послуги з питань працевлаштування або еміграції. А люди, які були заручниками на непідконтрольних уряду України територіях, після втечі є надзвичайно уразливими, враховуючи загрози, пов’язані з їх поверненням додому.

Що роблять в Україні для протидії торгівлі людьми?
Наприкінці жовтня 2016 року, відповідно до рекомендацій міжнародної спільноти, віце-прем’єр-міністр України доручив міністерству фінансів України передбачити у Національному бюджеті на 2017 рік збільшення фінансування державної програми з протидії торгівлі людьми до 5 млн гривень (близько 200 000 доларів США), а обласним державним адміністраціям виділити достатнє фінансування з місцевих бюджетів. Також в листопаді 2016 р. уряд України підвищив одноразову фінансову допомогу постраждалим від торгівлі людьми - з одного до трьох мінімальних прожиткових мінімумів (близько 180 доларів США).
У 2016 році Мінсоцполітики ініціювало розробку національної стратегії запобігання торгівлі людьми та узгодило її з іншими суб’єктами у сфері протидії торгівлі людьми під час засідань міжвідомчих робочих груп. В грудні 2016 р. під час засідання Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй окреслили загальні проблеми, пов’язані з торгівлею людьми на непідконтрольних уряду України територіях. Організації Об’єднаних Націй було запропоновано визначити пріоритетність проблеми сексуального насильства в регіонах Східної України, які постраждали від конфлікту.
За словами міністра МВС Арсена Авакова, штат працівників департаменту Нацполіції, який займається боротьбою з торгівлею людьми, збільшено вдвічі. На початку грудня 2016 року співробітники МВС із запобігання злочинів щодо торгівлі людьми викрили та затримали учасників злочинного наркоугруповання, які створили мережу вербування українських громадян для використання їх як наркокур’єрів у Росії.
Державна прикордонна служба України (ДПСУ) також бере активну участь у виявленні злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми, та потенційних потерпілих.
Міжнародна організація з міграції в Україні підтримує Національну гарячу лінію з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів. Для підвищення обізнаності населення щодо ризиків торгівлі людьми створено веб-сайт. З 2000 року 12 168 осіб, які постраждали від торгівлі людьми, отримали від представництва МОМ в Україні реінтеграційну допомогу, зокрема юридичну, медичну, психологічну, а також допомогу сім’ї, професійне навчання та інші види допомоги залежно від індивідуальних потреб.

Як не стати жертвою торгівлі людьми?
Для цього пропонуємо ознайомитися з інфографікою, яку підготувала Міжнародна благодійна організація «Карітас».
В Україні працює Національна «гаряча лінія» із запобігання торгівлі людьми, домашнього насильства та гендерної дискримінації 0 800 500 335 (386 з мобільного). 

Немає коментарів

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych