неділю, 19 лютого 2017 р.

Дільниця для сортування сміття у Дрогобичі?! Чергова афера?

У вівторок, 14 лютого, у с. Рихтичі біля Дрогобича відбулося відкриття дільниці для сортування сміття, яке йде на Броновицьке сміттєзвали... thumbnail 1 summary
У вівторок, 14 лютого, у с. Рихтичі біля Дрогобича відбулося відкриття дільниці для сортування сміття, яке йде на Броновицьке сміттєзвалище. Ідея, здавалося б, хороша, але за її плечима привидом стоїть львівське сміття – чи не намагаються таким чином вивозити його в зовсім близький до Львова Дрогобич? А ще вражає сам процес сортування – кілька людей на підлозі з мотиками та граблями розтягують купи та відбирають вторсировину.
Про відкриття сміттєсортувальної дільниці КП "Комбінат міського господарства" 14 лютого повідомила прес-служба Дрогобицької міської ради.

Як зазначив керівник КП "КМГ" Андрій Янів, таке рішення сприяє вирішенню кількох проблем:

"1. Ми розвантажимо скупчення сміття на Броницькому сміттєзвалищі.

2. Ми створюємо додаткові робочі місця.

3. З точки зору логістики транспортування сміття, ми зменшуємо частоту перевезень, що суттєво вплине на економію коштів та пального.

4. За відсортоване сміття, таке як пластик, папір, скло, ми отримаємо додаткові кошти
".

Як зазначив посадовець, після першого кроку – відсортовування сміття: пластику, паперу та скла, у місті планують створити додаткові пункти збору цих відходів. Також на сміттєвих майданчиках планують встановити урни для роздільного сміття. Більше того, КП "КМГ" періодично проводить інформаційні кампанії щодо культури сортування сміття серед мешканців міста.

На відкритті сміттєсортувальної дільниці були також присутні міський голова Дрогобича Тарас Кучма та голови сільських рад Рихтич та Снятинки.

Оскільки сама дільниця знаходиться на території села Рихтичі, міський голова Тарас Кучма заявив своїм колегам, що місто Дрогобич, в особі керівництва КП "КМГ", бере на себе зобов'язання сплачувати кошти за оренду землі та приміщення у казну села Рихтичі, на договірних умовах. Також міський очільник закликав сільських голів до конструктивної співпраці та діалогу.

"Разом з вами ми повинні усвідомити, що жодних екологічних загроз ця сміттєсортувальна дільниця не несе. Ми не збираємось нагромаджувати тут сміття чи створювати сміттєзвалище. Тому закликаю усіх вас до спростування тих чуток, які ширяться серед наших громад. Що стосується проблеми сміття загалом, то переконаний, нам потрібно об'єднуватися і створювати умови для утилізації сміття так, як це роблять у європейських країнах. Ми переймали досвід у багатьох країн, в тому числі Латвії, Польщі, Австрії. Зокрема, у місті Відні, щоб ви розуміли, сміттєпереробний завод стоїть прямісінько в центральній частині міста. Ми ж говоримо про сортування сміття, яке привозять, відсортовують, частину відправляють на полігон, іншу – продають. Тому я радий, що нині ми зробили перший крок. Сподіваюся, що й надалі ми зуміємо налагодити процес збору та утилізації сміття серед наших громад", – зазначив Тарас Кучма.

У повідомлені також наголошують на тому що, працівники, які займаються сортуванням сміття працюють у засобах спец захисту, а саме приміщення обладнано антибактеріальними лампами, які запобігають розповсюдженню шкідливих бактерій.

Іншої думки про починання у Дрогобичі користувачі соцмереж.

Марія Кульчицька на своїй сторінці у Фейсбуці пише: "То лише мені цікаво, чому це зробилось аврально і напівтаємно? Чому після того, як міська рада заявила, що не псуватиме стосунків з Броницею, у неї виникла така "геніальна ідея"? Що це за ангар? Чия це власність? Чи було громадське обговорення з мешканцями Рихтич? Чи проведено екологічну експертизу? І отих "чи" – десятки.

А ще тут така думка витає: "Якщо не можуть львівські машини заїжджати в Броницю – то, мабуть, зможуть на дільницю! Там розвантажились – і поїхали назад. А все й так в Броницю поїде – але тепер уже "законно", на дрогобицьких машинах".

Ідею про легалізацію на дрогобиччині львівського сміття підтримав у коментарях під цим постом Ростислав Куртяк:
"Дільниця сортування сміття мала б виглядати якось так. (дає фото цивілізованої сортувальної лінії – ред.) А, у Рихтичах виглядає на легалізацію львівського сміття. Одна дві машини заїде, а по паперах буде проведено (легалізовано) сотні тонн львівського сміття!".

Розвивають у коментарях до допису також тему способу сортування сміття.

Марія Кульчицька: "Розгрібати руками з землі сміття в 21 столітті, назвавши це "сміттєсортувальною дільницею" – прям ноу-хау якесь".

Андрій Стахів: "Судячи з фото, це не сміттєсортувальна станція, а просто запустили бомжів в формі, щоб вони вибрали собі, що потрібно".

Ігор Миськів: "А я спочатку думав, що то тільки мені та "дільниця" здалась купою свіжопривезеного сміття, в якій риються кілька бомжів".

Ну і за давньою галицькою традицією, яку довів до меж абсурду міський голова Львова, на відкритті дільниці був присутній священик. Цього також не могли пропустити дотепні коментатори:

Юрій Рихлик: "В нас навіть сміттєсортувальну лінію не можна відкрити без освячення священиком? Тобто він ходив і кропив святою водою на свіже сміття, щоб воно швидше і якісніше сортувалося? Може, то від Садового священик? Він таке любить".

Джерело: http://zik.ua/news/2017/02/17/dilnytsya_dlya_sortuvannya_smittya_u_drogobychi_afera_chy_pryklad_dlya_lvova_1045159

Немає коментарів

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych