середу, 7 грудня 2016 р.

Темна чи світла конячка в торгівлі?

Навіщо дніпропетровська мережа «АТБ-маркет» приходить до Дрогобич. Кілька тижнів тому в одному зі спальних районів Дрогобича відкрився п... thumbnail 1 summary
Навіщо дніпропетровська мережа «АТБ-маркет» приходить до Дрогобич.

Кілька тижнів тому в одному зі спальних районів Дрогобича відкрився перший в нашому місті магазин «АТБ». Ця продовольча мережа, чия історія налічує більше двадцяти років, досить добре відома в Центральній Україні, але  донедавна в нашій області представлена не була. Деякі експерти, що мають джерела безпосередньо в керівництві «АТБ», стверджують: магазин по вул. Володимира Великого, 66/1  – «перша ластівка», з якої розпочнеться активна експансія мережі на Західну Україну. Підтвердження цьому можна знайти на офіційному інтернет-порталі компанії: з різницею в декілька днів з дрогобицьким маркетом свої двері відкрили магазини у Львові, Червонограді, Трускавці та Стрию. Той факт, що мережа так довго ігнорувала Львівщину, став приводом для безлічі пересудів. Ми вирішили розібратися, навіщо дніпропетровській компанії знадобився ринок нашого регіону, а також якими будуть наслідки приходу «АТБ» на Західну Україну як для інших торгових мереж, так і для звичайних покупців.

Потужний оператор
Історію «АТБ» цілком можна назвати втіленням «української мрії»: від маленької компанії, що налічувала всього шість старих радянських гастрономів, до потужного гравця вітчизняної торгівлі. Мережа розпочала свою історію в 1992 році у тодішньому Дніпропетровську. Сама абревіатура розшифровується як «АгроТехБізнес», з чого можна зробити висновок, що спочатку торгівля не мала пріоритетного значення для засновників компанії. Тільки у 1998 році магазини були переведені на систему самообслуговування. Поступово старі гастрономи було переформатовано в маркети під загальним брендом «АТБ».
Сьогодні це галузевий лідер. Мережа налічує більше ніж 800 магазинів у 17 областях України. Майже 3 мільйони (!) українців щодня здійснюють покупки в «АТБ». Щоб забезпечити якісне обслуговування клієнтів, в компанії працює більше ніж 35 тисяч співробітників. Для того щоб оцінити масштаб, варто зазначити, що це більше, ніж усе населення Новояворівська. Від успішної роботи компанії в певному розумінні залежить і економіка України. За даними Державної фіскальної служби, компанія входить  до 20 найбільших платників податків країни. Це єдиний представник роздрібної торгівлі, що потрапив на таку високу позицію рейтингу. У 2015 році «АТБ» перерахував до бюджетів різних рівнів близько 3 млрд грн.

Темні плями в історії
Безумовно, так гарно справи у компанії йшли не завжди. Одним із найважчих періодів в її історії став 2014 рік. Сьогодні керівництву і рядовим працівникам мережі смішно навіть слухати про якісь звинувачення у зв'язках із сепаратистами на сході України. Адже вже навіть на експертному рівні «АТБ» визнаний одним із найбільш суттєво постраждалих від російської агресії українських підприємств. Одночасно мережа втратила контроль над 220 своїми торговими об'єктами в Криму і на Донбасі. До речі, в ОРДЛО «віджаті» у компанії магазини бандити частково використали для особистих цілей (за деякими даними, в колишньому маркеті в Антрациті розміщено комендатуру козацтва), а частково перетворили на власні  торговельні точки. Вони працюють під вивіскою «Народний», причому загарбники не соромляться використовувати для персоналу навіть фірмовий одяг, який справжні співробітники «АТБ» залишили, поспіхом покидаючи магазини.
У соціальних мережах можна знайти чимало розповідей очевидців про те, як це відбувалося. До останнього керівництво намагалося вивезти товари і матеріальні цінності, а головне – колектив,  що потрапив у зону військових дій. Абсолютно всім співробітникам регіону була надана можливість виїхати, перевезти родину та працевлаштуватися в магазини «АТБ» на новому місці у будь-якій точці України. Сьогодні вони успішно працюють у Кропивницькому, Миколаєві, Дніпрі, Києві та інших містах. Компанія допомогла їм не лише з роботою, але й із житлом, із влаштуванням дітей в учбові заклади, з психологічною реабілітацією тощо.
Не дивно, що, почувши ці реальні історії реальних людей, багато співробітників «АТБ» висловили своє бажання зі зброєю в руках захищати територіальну цілісність України. Сотні атебешників або за призовом, або добровольцями поїхали воювати в зону проведення АТО. Для них в компанії діє особлива програма: за  всіма зберігаються робочі місця, кожному виплачується заробітна плата, надається всебічна підтримка.

Звідки «ноги ростуть»
Виникає логічне запитання: звідки в «АТБ» кошти і на програми підтримки атошників, і на відкриття нових магазинів, і на освітні курси для співробітників? Адже ціни в мережі (тобто те, на чому вона могла б заробляти) дуже низькі. Для пояснення цього феномена необхідно трішки заглибитися в термінологію. Річ у тому, що «АТБ» –  це так званий дискаунтер, тобто магазин із широким асортиментом товарів за цінами нижчими від середніх.  Тримати низькі ціни можна за рахунок декількох рішень. По-перше, дещо обмежено асортимент товарів (в «АТБ» це близько 3500 найменувань). По-друге, налагоджено прямі контакти з постачальниками по всій країні. По-третє, є власні торгові марки. По-четверте, мережа самостійно імпортує ті товари, які не виробляються в Україні.
Безумовно, свою роль відіграють і масштаби мережі. Маючи більше ніж 800 магазинів, «АТБ» може дозволити собі і розподільчі центри, і брендовані автомобілі, і власні лабораторії з контролю якості продуктів. Також низькі ціни досягаються шляхом мінімізації витрат, оптимізації бізнес­процесів, впровадження інноваційних технологій, вдосконалення технологічних процесів тощо.

***
На даний момент все, що ми дізналися про «АТБ», додає оптимізму. Тому новину про входження такого великого гравця на ринок роздрібної торгівлі у м. Дрогобич можна сприймати як позитивну. Інші мережі, що працюють у нашому місті, навряд чи зрадіють посиленню конкуренції, але кінцевий споживач виграє у будь-якому разі.  Прийнятні ціни за досить високої якості – це те, чого так бракує в ці непрості економічні часи.





Немає коментарів

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych