пʼятницю, 25 листопада 2016 р.

Найбільший в Україні джазовий фестиваль – у Дрогобичі. На вас чекає Jazz Bez

Найбільший в Україні джазовий фестиваль – у Дрогобичі. На вас чекає Jazz Bez  Себе поважаєш – слухаєш джаз. Й це уже аксіома. Народжена у... thumbnail 1 summary
Найбільший в Україні джазовий фестиваль – у Дрогобичі. На вас чекає Jazz Bez 

Себе поважаєш – слухаєш джаз. Й це уже аксіома. Народжена у Новому світі на межі двох сторіч – ХІХ та ХХ – ця музика давно вже не лише Океан перетнула, а й існує поза кордонами. Це – справді віьна музика вільних людей. 
Пригадаймо, як у «широкій лісистій» країні цькували джаз як «музику грубих», як зоброняли, та все одно він був навіть там… 
А як слухали меломани колишньої імперії чудову передачу Дмітрія Савіцкого «49 минут джаза» на російській «Свободі»… 
В Дрогобичі ж ще з міжвоєнних часів джаз був вельми популярним, й джазові композиції регулярно лунали в місцевих ресторанах і кав’ярнях. 
Та донедавна не могло «півтора міста» похвалитися засяжними джазовими імпрезами, такими, які дуже часто відбуваються у Львові. 
Та ось ситуація змінилася. Небавом до нашого міста завітає найкрутіший джазовий фестиваль, який у галицькій столиці регулярно проводить мистецьке об’єднання «Дзиґа». 
Й Фестиваль джазу в нас вкотре свідчить, що наше, за окресленням Мар’яна Гемара» місто є насправді «найдивнішим у Галичині». В контексті того, про що йдеться – тому, ще не завдяки, а всупереч тому, що маємо нині в царині культури, таки є ще ентузіасти, котрі можуть запропонувати краянам справжнє мистецтво, музику, театр…
Отже, у четвер, восьмого грудня, на кону Дрогобицького Народного Дому виступатимуть джазмени з Польщі, Куби та України Budniak/Bakovsky INTERMEDIUM QUINTET та патріархи українського джазу Dzyga Jazz Quartet. 

Фестиваль, започаткований 15 літ тому (2001-го) з концертів у Львові та Перемишля над Саном, щороку долучає нові міста і вже є присутнім в основних культурних центрах України та Польщі. Цього разу нарешті лунатиме джаз у Дрогобичі. 

Незайве повторити: концерт відбудеться у Народному домі ім. Івана Франка ( вул. І. Франка, 20). 

Квитки продаються: 

у «Туристично-інформаційному центрі» м. Дрогобича (Ратуша, Пл. Ринок, 1) 
тел.: (097) 786-60-09, drogo.centr@gmail.com 

або на сайті: 2event.com 
Ціна квитка: 60-70 грн. До четвертого грудня діє знижка 50 відсотків .для студентів , пенсіонерів та працівників культури.
Крім Дрогобича, XVІ міжнародний джазовий фестиваль «Jazz Bez» відбуватиметься я у Львові, Києві, Харкові, Тернополі, Ужгороді, Луцьку, Рівному, Івано-Франківську, Краматорську та польських Перемишлі, Любліні, Білостоку, Познані, Вроцлаві, Варшаві і лемківському селі Новиці, де народився визначний український поет-модерніст Богдан-Ігор Антонич (1909-1937). 

Організатори фестивалю у Дрогобичі: Мистецьке Об`єднання «Дзиґа»(Львів), Ініціативна група “DroArtDay platform”(Дрогобич), КП «Туристично-інформаційний центр», Дрогобицька міська рада. 


Партнери: КОЛО (друк), Світ-Шоу (звук,світло), Art Side production(фото,відео), Гастро-кав`явня «Кавун», ресторація «Локаль на панській» ТзОВ “Тандем”, Відпочинковий комплекс “Залісся”. 
Медіа-підтримка: «Твоє Радіо», Інтернет-газета «Майдан». 

Головним організатором фестивалю є Мистецьке об’єднання «Дзиґа» 


Довідка: 

XVI «Jazz Bez» триватиме від другого до 11 грудня. У Фестивалі візьмуть участь музиканти зі США, Куби, Канади, Японії, Італії, Іспанії, Люксембургу, Бельгії, Німеччини, Швеції, Польщі та України. 

«Jazz Bez» – одна із найбільших і знакових джазових подій України та Польщі. Це транскордонний джазовий маратон, який поєднує десятки міст, сотні музикантів, тисячі меломанів, безліч кілометрів та ще більше відтінків джазу у єдине свято музики і свободи. За 15 років на фестивалі відбулися сотні концертів, утворилися десятки міжнародних проектів, а кількість музикантів, що грали на «Jazz Bez» перевищила тисячу! 

Budniak / Bakovsky INTERMEDIUM QUINTET (POL-CUB-UKR) 

Квінтет несе свіжий струмінь європейського джазу. Його музика поєднує різні національні традиції та інспірації, проте, основою є слов’янська музична енергетика. 

Piotr Budniak – джазовий барабанщик і композитор. Номінувався на престижну польську музичну премію «Fryderyk». Його власний проект Piotr Budniak Essential Group став одним з кращих джазових гуртів 2015 року у Польщі та впевнено виходить у топ польської джазової сцени. 

Тарас Баковський – молодий саксофоніст з Луцька, учень одного з кращих польських саксофоністів Пьотра Барона. Переможець музичних конкурсів в Україні та Польщі. Зараз живе у Нисі та грає із провідними музикантами польської джазової сцени. 

У квінтеті також грають відомий український джазовий трубач, родом із Донецька, Дмитро Бондарєв, польський гітарист, що навчається у Австрії, , який живе у Вроцлаві. 

Роланд Абреу народився в Гавані. Здобув освіту в одній з найвідоміших музичних консерваторій Куби – Guillermo Tomas Bouffartigues. Виступав у Гавані з Вінтоном Марсалісом та гуртом Kool and the Gang. Співпрацює із такими музикантами, як: Bobby Carcasses та AfroJazz, Michel Herrera та JovenJazz, Jadasni Portillo та Cause, Ernesto Camilo та Klazz Brothers. 



Dzyga Jazz Quartet (UKR) 

Dzyga Jazz Quartet – патріархи української джазової сцени, які почали виконувати джаз Львові ще у 60-х роках минулого сторіччяя, попри тогочасний тиск та ідеологічний контроль. 

Окрім захоплення джазом, всі музиканти є ще й висококваліфікованими фахівцями в медицині, фізиці, математиці та малярстві. Саме завдяки такому поєднанню їхня музика — інтелектуальна, із безмежним полем для інтерпретацій та дисонансів, із домішками етнічного мелосу та стрункою харизмою. 

Музиканти постійно експериментують. Грають в стилі ф’южн з елементами свінгу та авангарду, часом беруть більш фольклорний напрямок, створюючи незвичні екзотичні мелодії.

Немає коментарів

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych