суботу, 29 жовтня 2016 р.

На Дрогобиччині буде сім громад?

21 жовтня в сесійній залі райради відбулася розширена нарада з питань децентралізації та реформи влади. Участь в ній взяли координатор... thumbnail 1 summary
21 жовтня в сесійній залі райради відбулася розширена нарада з питань децентралізації та реформи влади.
Участь в ній взяли координатор Офісу реформ з децентралізації та розвитку у Львівській області Віталій Корецький, голова РДА Володимир Шутко та його перший заступник Віталій Скоропад, голова райради Михайло Сікора, міські голови Трускавця – Андрій Кульчинський, Борислава – Ігор Яворський, сільські, селищні голови, депутати різних рівнів.
Про розгляд питання щодо перспективного плану об’єднання територіальних громад у Дрогобицькому районі, яке розглядалось на засіданні комісії Львівської обласної ради, учасників наради інформували депутати ЛОР Михайло Задорожний та Ольга Грицик.
Нагадаємо, що попередній проект рішення передбачав створення чотирьох громад, але після опрацювання перспективних планів спроможних громад з’явився новий, у якому передбачено сім ОТГ. Це: Дрогобицька, Трускавецька, Бориславська, Східницька, Меденицька, Підбузька та Гаївська (або Новосільська).
Втім сільський голова Рихтич з трибуни повідомив, що десять сільських рад, до яких входять 18 населених пунктів, напередодні наради, опитавши мешканців сіл, провели спільний «круглий стіл» і підготували документи про створення Рихтицької об’єднаної територіальної громади. Пакет документації передали до Офісу реформ.
Керівники району – В.Шутко та М.Сікора – наголосили, що територіальна реформа – процес незворотний і рано чи пізно ОТГ будуть створені, але, на жаль, в районі за останні півтора року не зроблено жодного практичного кроку в плані реформи влади.
Своє бачення щодо перспективного плану спроможних територіальних громад висловили міський голова Трускавця Андрій Кульчинський, селищний голова Східниці Іван Піляк, голова асоціації сільських, селищних рад Дрогобицького району Степан Коваль, начальник відділу ведення державного реєстру виборців Дрогобицької міської ради Богдан Николаїшин, міський голова Борислава Ігор Яворський, селищний голова Підбужа Марія Куцір, депутат ЛОР Василь Масний та інші.
Після тригодинної гарячої дискусії у залі більшість сільських голів вже у форматі окремих груп продовжили пошук компромісного рішення в кабінеті голови райдержадміністрації.
Леся ЛУЦІВ
А ТИМ ЧАСОМ…
24 жовтня після публічних обговорень члени комісії з питань дорожнього господарства, інфраструктури, регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території та архітектури Львівської обласної ради схвалили проект Перспективного плану спроможних територіальних громад Дрогобицького району.
Проект рішення комісії внесено до порядку денного сесії і розглядатиметься депутатами 8 листопада. У проекті Перспективного плану Дрогобиччини передбачається створення 7 об’єднаних територіальних громад (Дрогобицька, Трускавецька, Бориславська, Східницька, Меденицька, Підбузька та Новосільська (або Гаївська)). Після затвердження обласною радою Перспективний план надійде на затвердження до Кабінету Міністрів України.
Коментарі до теми
Михайло ЗАДОРОЖНИЙ, депутат Львівської обласної ради, член профільної комісії:
– На Дрогобиччині, як у ніякому іншому регіоні Львівщини, дуже важко іде процес адміністративно-територіальної реформи. Наша комісія обговорювала це питання тричі! Погодилися на проект Офісу реформ щодо семи громад. Під час останнього засідання комісії з ним погодилися голова райради Михайло Сікора та перший заступник голови РДА Віталій Скоропад. Щоправда, залишається низка неузгоджених питань. Зокрема, щодо: можливого створення Рихтицької громади, яка забере частину населених пунктів від Меденицької; прагнення представників Стебника бути окремою громадою разом із частиною сіл, які мають увійти до Новосільської громади; небажання делегатів від Дрогобича приєднувати Стебник до Дрогобицької громади; намагання влади Борислава приєднати Східницю і більшість гірських сіл; побажання окремих осіб зробити центром Новосільської Громади село Нижні Гаї. Сподіваюся, з цих питань до засідання сесії вдасться дійти компромісу і голосування щодо реформування буде позитивним.
Петро СТАРОСОЛЬСЬКИЙ, міський голова Стебника:
– Проект Перспективного плану, який підтримала комісія облради, є дуже недосконалим і суперечливим. Я кілька днів перебував у Львові, консультувався з депутатами облради та народними депутатами України, бо намагаюся відстояти право 22-тисячного Стебника бути окремою територіальною громадою разом із сусідніми селами – Болехівцями, Новим Селом, Нижніми і Верхніми Гаями… Адже дотепер стебницькі і болехівські землі чітко не розмежовані і, можна сказати, переплетені між собою. Приєднувати Стебник до Дрогобицької громади також недоцільно, оскільки у цих міст нема спільної межі – нас розділяють землі Болехівської сільради. У Стебнику є вся необхідна інфраструктура: лікарня, поліклініка, відділення поліції, пожежної частини, ліцей, школи І – ІІІ ступенів. А у Новосільській громаді усе це треба буде створювати. То де логіка? На жаль, у цій ситуації зараз беруть гору не економічні розрахунки та здоровий глузд, а політичні амбіції та інтереси місцевих керівників і депутатів. Вважаю, що до Перспективного плану ОТГ Дрогобиччини необхідно внести кардинальні зміни.
Віталій КОРЕЦЬКИЙ, координатор Офісу реформ з децентралізації та розвитку у Львівській області:
– За нашими розрахунками, Перспективний план спроможних територіальних громад Дрогобицького району із семи громад є найбільш оптимальним. Сподіваюся, сесія обласної ради підтримає його. Втім, не виключаю, що до нього будуть внесені певні корективи. Якщо ж сторонам не вдасться дійти згоди, питання можуть знову скерувати на доопрацювання. Ймовірно, доведеться винести на голосування попередній проект із чотирьох громад (Дрогобицька, Трускавецька, Бориславська, Меденицька), що базується винятково на економічних на розрахунках і формулі Кабміну.

1 коментар

  1. Невдоволені діяльністю місцевих депутатів вашої громади? Погоджуєтеся з тим, що кваліфікований та відповідальний депутат – запорука стійкого розвитку місцевої демократії? Тоді гайда доведіть до їх відома інформацію про конкурс з підвищення компетентності депутатів місцевих рад!
    Детальніше: https://www.coe.int/uk/web/kyiv/news-event/news/-/asset_publisher/9W803G4ii38m/content/call-for-applications-to-participate-in-the-workshop-local-councillors-everyday-actors-of-local-democracy-organised-by-the-congress-of-local-and-reg-2?inheritRedirect=f
    #депутат #громада #демократія

    ВідповістиВидалити

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych