пʼятницю, 10 червня 2016 р.

Біля Дрогобича розкопають підземне місто

Про стародавнє городище у селі Ступниця Дрогобицького району на Львівщині історики знали давно, але чомусь його досі ніхто не дослідж... thumbnail 1 summary
Про стародавнє городище у селі Ступниця Дрогобицького району на Львівщині історики знали давно, але чомусь його досі ніхто не досліджував. Львівські археологи й історики спільно з польськими науковцями вирішили дослідити ці місця.
Учені вперше за багато часу застосували для цього сканери. Дослідники просканували сантиметр за сантиметром близько 1 га території. "Бачить" такий сканер вглиб на 1,5 м.
"Ми використовуємо магнітний метод, який дозволяє побачити, що там є під землею. Археологічні об’єкти змінюють магнітні поля землі, і ми ці аномалії та зміни реєструємо, а комп’ютер вимальовує мапи. Тоді можемо уявляти, що лежить під землею", — розповів археолог з Польщі Марцін Петровський.
Темні, світлі та кольорові плями на екрані — відповіді на запитання археологів. Виявляється, майже 1 тис. років тому Ступниця займала площу в 20 га, а його мешканці були ковалями та гончарями.
"В нас є історія ХІ ст. України-Русі, а для історії Галичини це століття — темне. Перша згадка про Галичину і про ці терени датується 1084 роком, а далі все зникає", — зазначив археолог Віталій Ляска.
Поки що дослідники заповнити ці прогалини в історії не можуть. Зате розповідають, що на цьому горбі були будинки воєвод, швидше за все тут стояла церква. А ще просто під ногами лежать цілі пласти історичних знахідок.
"На поверхні побачили фрагмент горщика, який можна попередньо датувати ХІ ст. і вся територія пам’ятки буквально всипана такими уламками", — розповів археолог Ярослав Погоральський.
Зараз територія старовинного міста — це церковне угіддя та сільська хата родини Яворських. Пані Ярослава каже, що тут жили її діди і, мабуть, ще й прадіди. Її город — просто над хатою стародавніх вельмож. Утім жінка тут ніколи не знаходила скарбів. Зате згадує, що бабуся і дідусь розповідали легенди про цю місцину.
Решток людей археологи не знайшли. Однак мають підтвердження, що крім українців тут жили і варяги. Адже під час досліджень тут знайшли скандинавську пряжку. А ще більше таємниць історики й археологи розкриють уже влітку, коли почнуть повноцінні розкопки.

Немає коментарів

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Дрогобич, Погода Дрогобич, Робота Дрогобич, Новини, Drohobych